FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Do kraja mjeseca u Afganistan odlazi novi hrvatski kontigent

ZAGREB, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Novi hrvatski kontigent od 54pripadnika otići će do kraja kolovoza u mirovnu misiju NATO-a uAfganistan, najavili su u petak dužnosnici Ministarstva vanjskihposlova (MVP).
ZAGREB, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Novi hrvatski kontigent od 54 pripadnika otići će do kraja kolovoza u mirovnu misiju NATO-a u Afganistan, najavili su u petak dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

U šestom po redu hrvatskom kontigentu bit će 50 vojnih policajaca i prvi put četiri pripadnika medicinskog tima, rekao je nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović na konferenciji za novinare u MVP-u.

Istaknuo je da je angažman u Afganistanu fundamentalan za ulazak Hrvatske u Sjevernoatlanski savez, važan za nastavak reformi Hrvatske vojske i potvrđuje sposobnost Hrvatske da ispuni svoje međunarodne obveze.

Po njegovim riječima, zadaća hrvatskih vojnika nije borba s talibanskim gerilcima, nego uspostava mira i reda u glavnom gradu Kabulu i drugim dijelovima zemlje te obavještajne aktivnosti i redovite policijske zadaće.

Pripadnici hrvatskog kontigenta bit će stacionirani u Kabulu u kampu multinacionalnih snaga koje u sklopu mirovne misije NATO-a ISAF održavaju mir u toj zemlji nakon pada talibanskog režima 2001. godine.

Šimunović je za rujan najavio slanje u Afganistan i diplomatsko-policijskog tima od dva diplomata i tri policajca koji bi u pokrajinskom timu za obnovu u gradu Feyzabadu pomogli u održavanju prvih parlamentarnih izbora otkad su koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama svrgnule talibanski režim.

Nacionalni koordinator za NATO podsjetio je na odluku Hrvatskog sabora kojom se odobrava slanje u Afganistan najviše 150 hrvatskih vojnika i u vezi s tim najavio kako bi u tu zemlju početkom iduće godine trebala otići i jedna satnija HV-a.

Po njegovim riječima, satnija neke od hrvatskih brigada trebala bi u Afganistan krenuti u veljači 2006. godine, a točan raspored i mandat bili bi poznati do kraja 2005.

Potvrdio je i da se s Litvom, članicom NATO-a, pregovara o angažmanu sedmeročlanog pokretnog tima za vezu koji bi bio zadužen za provedbu misije ISAF-a u središnjem dijelu Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙