FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Počeo sastanak ministara obrane NATO-a

BERLIN, 13. rujna 2005. (Hina) - U Berlinu je u utorak poslije podnepočeo neslužbeni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO savezana kojem bi trebalo biti riječi o reformi saveza kao i o budućnosti iobliku vojnog angažmana kako u Afganistanu tako i na Kosovu.
BERLIN, 13. rujna 2005. (Hina) - U Berlinu je u utorak poslije podne počeo neslužbeni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO saveza na kojem bi trebalo biti riječi o reformi saveza kao i o budućnosti i obliku vojnog angažmana kako u Afganistanu tako i na Kosovu.

Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer je prilikom otvaranja susreta pohvalio Njemačku zbog dobre suradnje. "Njemačka je uzorni saveznik", izjavio je Scheffer.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld se partnerima iz NATO saveza zahvalio na pomoći pruženoj područjima koja je pogodio uragan "Katrina".

"Sjedinjene Američke Države dobile su pomoć od gotovo svih zemalja članica NATO - saveza i američki narod je za to zahvalan", izjavio je Rumsfeld nakon sastanka sa svojim njemačkim kolegom Peterom Struckom (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD).

Struck je nakon susreta s Rumsfeldom na rubu konferencije izjavio da Njemačka ostaje na stajalištu da misije NATO saveza i Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu i dalje budu odvojene.

"To je naše stajalište a time je suglasna i američka strana", izjavio je Struck.

Njemačka se protivi spajanju misija iz bojazni da bi to moglo intenzivirati napade pobunjenika na NATO postrojbe u Afganistanu.

Jedan glasnogovornik NATO saveza je međutim izjavio da se unutar saveza i dalje traži opcija zajedničkog zapovijedanja vojnim snagama u Afganistanu.

Sastanak završava u srijedu raspravom o budućnosti misija na Kosovu i Afganistanu. Izvješće o Kosovu podnijet će i posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a, norveški diplomat Kai Eide. Promatrači procjenjuju da su ministri zemlja NATO saveza "spremni izvršiti određeni pritisak" kako bi došlo do rješenja kosovske krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙