FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Klaus: Političku volju pretočiti u gospodarsku suradnju

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Politička volja postoji i s češke i shrvatske strane, ali nju sad treba iskoristiti u cilju jačanjagospodarske suradnje između dviju zemlja, rekao je u srijedu u Zagrebuhrvatski predsjednik Stjepan Mesić tijekom zajedničkog posjetaHrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) s češkim predsjednikom VaclavomKlausom.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Politička volja postoji i s češke i s hrvatske strane, ali nju sad treba iskoristiti u cilju jačanja gospodarske suradnje između dviju zemlja, rekao je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić tijekom zajedničkog posjeta Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom.

"Dolazak predsjednika Klausa u HGK i susret s privrednicima dviju zemalja poruka im je da moraju surađivati", rekao je Mesić na domjenku kojim je završio Hrvatsko-češki poslovni forum, održan u sklopu trodnevnog službenog Klausovog posjeta Hrvatskoj.

"Dvije zemlje nemaju političkih problema ni otvorenih pitanja, već Hrvatska, štoviše, ima veliku podršku prijateljske Češke, a postoje i goleme mogućnosti za suradnju, ne samo s njom, već i svim zemljama koje gravitiraju Sredozemlju", rekao je češkim i hrvatskim gospodarstvenicima predsjednik RH.

"Predsjednici ne prave poslove, kao ni premijeri", već osiguravaju okvir u kojem poslove prave poduzetnici, rekao je Mesić, pozvavši okupljene gospodarstvenike da se druže "i na domjenku i na poslu".

Vaclav Klaus odmah je rekao kako će se nadovezati na riječi hrvatskog predsjednika, jer je on "zaboravio do kraja reći jednu stvar".

"Mi se bavimo politikom, jer ne znamo praviti biznis, a od nečeg se mora živjeti", rekao je Klaus, izazvavši grohotan smijeh svih nazočnih.

No potom je ozbiljnim tonom rekao kako je stvaranje uvjeta za gospodarsku suradnju zadatak političara, dodavši kako se tijekom svih državničkih posjeta trudi da se govori upravo o tome, a ne samo o geopolitičkim i geostrateškim odnosima.

"Gospodarsku diplomaciju smatram sastavnim dijelom posla kojim se bavimo", kazao je predsjednik Češke.

Klaus je privrednicima obiju zemalja poželio uspješne i plodne razgovore, jer smatra kako "postoji mnogo stvari koje imaju potencijala", izrazivši na kraju uvjerenje kako će "ovdje uskoro biti i sve više češkog biznisa, a ne samo čeških turista".

Vaclav Klaus službeni je posjet Hrvatskoj počeo u utorak, kad se susreo s najvišim hrvatskim političkim dužnosnicima, a završit će ga u četvrtak posjetom Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙