FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribari ogorčeni potezom Slovenije

ROVINJ, 2. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Ceha za ribarstvo,akvakulturu i poljodjeljstvo Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanićrekao je u četvrtak navečer u Rovinju da nakon slovenske odlukeHrvatska mora bez odlaganja proglasiti Zaštićeni ribolovno-ekološkipojas (ZERP) u cijelosti te da se on primjenjuje i za članice Europskeunije.
ROVINJ, 2. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjeljstvo Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić rekao je u četvrtak navečer u Rovinju da nakon slovenske odluke Hrvatska mora bez odlaganja proglasiti Zaštićeni ribolovno-ekološki pojas (ZERP) u cijelosti te da se on primjenjuje i za članice Europske unije.

"Nakon što je Slovenija punopravna članica EU nerazumnim potezom proglašenja svog epikontinentalnog i ekološkog pojasa svoju jurisdikciju na moru nedopustivo proširila na račun našeg mora, upravo sada je trenutak da Hrvatski sabor konačno i bez odlaganja proglasi ZERP u cijelosti te da se on primjenjuje i za članice EU", rekao je Božanić na konferenciji za novinare, istaknuvši potporu istarskim ribarima.

Upozorio je da je spomenuta odluka slovenske vlade grubo kršenje hrvatskih suverenih teritorijalnih, a time i ribolovnih prava u našem dijelu ribolovnog mora.

Po Božanićevim riječima time Slovenija ne samo da krši bitne odredbe međunarodnog prava mora, nego krši najvažnije odredbe Brijunskog sporazuma o izbjegavanju incidenata uz granicu, koji su prije dva mjeseca potpisali slovenski i hrvatski premijer.

Božanić je zatražio od hrvatske Vlade da raskine taj sporazum te da konačno omogući nesmetan ribolov našim ribaricama u hrvatskom ribolovnom moru budući da, kako je rekao, ni hrvatska, a ni slovenska policija nisu u stanju spriječiti učestale incidente slovenskih ribara u našem moru.

"Ribari su nezadovoljni, stanje je neodrživo, a trenutak vrlo ozbiljan pa se stoga mogu očekivati prosvjedi. Tražimo od predsjednika Vlade i Sabora da nas što prije prime jer je u obostranom interesu da se ovi problemi razriješe na miran način tim više jer svi argumenti su na našoj strani", kazao je Božanić. Izrazio je nadu da će Vlada poduprijeti njihove zahtjeve temeljem nedavne Sanaderove poruke "Tuđe nam ne treba, ali svoje ne damo".

Predsjednik ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić naglasio je kako su istarski ribari dobili potporu ribara s cijelog našeg Jadrana, te najavio da će prosvjedi bit ako državni vrh ne pokaže razumijevanje za njihove zahtjeve.

Ribari su ponovili zahtjev Vladi da odredi maksimalnu cijenu plavog dizela od 3 kune budući da su, upozorili su, uz sadašnju cijenu od 4,48 kune dovedeni na rub egzistencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙