FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisak: Italija ne isključuje scenarij nuklearnog terorizma

RIM, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Talijanske tajne službe ne odbacujukatastrofalni scenarij terorističke nuklearne akcije na njihovu tlu,pokazuje tajno izvješće koje popisuje opasnosti od napada, piše uponedjeljak dnevnik La Stampa.
RIM, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Talijanske tajne službe ne odbacuju katastrofalni scenarij terorističke nuklearne akcije na njihovu tlu, pokazuje tajno izvješće koje popisuje opasnosti od napada, piše u ponedjeljak dnevnik La Stampa.

Autori izvješća čak spominju mogućnost "da je nuklearna naprava već prisutna na talijanskom tlu", piše list ne otkrivajući kako je pribavio to izvješće sastavljeno "proteklih tjedana".

"Dosad organizacija al-Qaida nije nikad pokrenula nukelarni napad na zemlju protiv koje ratuje, no politička važnost Italije u njezinim bilateralnim odnosima sa Sjedinjenim Državama, njezina duga tradicija gospodarskih i političkih odnosa s umjerenim arapskim zemljama, čine od nje teritorij na koji može biti izveden teroristički nuklearni napad", stoji u izvješću.

Izvješće navodi da bi u slučaju napada nuklearne čestice mogle djelovati u opsegu od šest kilometara, ali ne iznosi procjene o broju ljudskih žrtava u slučaju takva napada.

Četiri bi godine bile potrebne za povratak u normalu, dodaje izvješće koji spominje i mogući napad plinom sarinom koji ubija "95 posto prisutnih osoba" na izravno ciljanom području.

Također se spominju samoubilački napadi konvencionalnim eksplozivom koji bi mogli izazvati smrt "od sedam do 100 osoba ako se napadi izvedu u prometnoj gradskoj zoni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙