FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ove godine u dolini Neretve oko 12.000 tona mandarina

PLOČE, 12. rujna 2005. (Hina) - Zbog nepovoljnih vremenskih prilikaovogodišnja berba i otkup mandarina u dolini Neretve počet ćevjerovatno potkraj ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, a očekuje seosjetno manji urod u odnosu na prošlu godinu.
PLOČE, 12. rujna 2005. (Hina) - Zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovogodišnja berba i otkup mandarina u dolini Neretve počet će vjerovatno potkraj ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, a očekuje se osjetno manji urod u odnosu na prošlu godinu.

Tako se procjenjuje da će ovogodišnji urod mandarina iznositi oko 12.000 tona, dok je lani na području od Ploča, preko Rogotina, Komina i Opuzena do Metkovića ubrano oko 30.000 tona tog voća.

Prema danas iznesenim podacima Udruge voćara, na području od Ploča do Metkovića na oko dva milijuna stabala mandarina ubrat će se oko 12.000 tona, što ovu godinu čini iznimno lošom, pa se teško može očekivati izvoz mandarina iz neretvanskog kraja.

Najveći otkupljivač mandarina iz doline Neretve je zagrebački Konzum koji je lani od svojih oko 900 kooperanata otkupio oko 16.000 tona ili 70 posto cjelokupnog otkupa od čega je oko 10.000 tona izvezeno.

S obzirom na iznimno male proizvodne količine, mandarine bi ove jeseni mogle osjetno poskupjeti. Prosječna otkupna cijena mandarina lani je iznosila 2,32 kune za kilogram, a ove će jeseni cijena ovisiti o kvaliteti ploda.

Neretvanski voćari i otkupljivači mandarina i ove će godine od nadležnih državnih institucija zatražiti novčanu potporu kako bi se ublažili negativni rezultati ovogodišnje proizvodnje i berbe mandarina. Riječ je o novčanoj potpori iz državnog proračuna namijenjenoj pokriću troškova otkupa, kako bi mandarine cijenom bile dostupnije krajnjim potrošačima na hrvatskim tržnicama.

(Hina) xtcvi yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙