FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi nastavlja s reformom nakon premoćne izborne pobjede

TOKIO, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Japanski premijer JunichiroKoizumi izjavio je u ponedjeljak, nakon premoćne pobjede na izborima,da će nastaviti reformu poštanskog sustava i odbacio je kritike danjegov politički program ima vrlo malo drugih konkretnih planova.
TOKIO, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je u ponedjeljak, nakon premoćne pobjede na izborima, da će nastaviti reformu poštanskog sustava i odbacio je kritike da njegov politički program ima vrlo malo drugih konkretnih planova.

Koizumijeva Liberalna demokratska stranka (LDP) osvojila je 296 od 480 mjesta u Donjem domu parlamenta i to je prvi put u 15 godina da je dobila apsolutnu većinu, piše u medijskim izvješćima.

Konačni službeni rezultati izbora očekuju se u petak.

Koalicijski partner Novi Komeito osvojio je 31 mjesto i time omogućio vladajućem bloku da stekne dominaciju u Donjem domu parlamenta s većinom u svim odborima i nadglasa Gornji dom u slučaju potrebe.

Glavna oporbena Demokratska stranka izgubila je 62 od 175 mjesta koliko ih je imala prije raspuštanja parlamenta.

Poraz demokrata, koji također zagovaraju reformu, izazvao je zabrinutost o budućnosti dvostranačkog sustava u toj najstarijoj azijskoj demokraciji, gdje je LDP na vlasti posljednjih 50 godina, sam ili u koaliciji, sa samo jednim prekidom u trajanju od 11 mjeseci.

Demokrati, koji uključuju bivše LDP-ove proreformske prebjege kao i nekadašnje socijaliste, mogli bi se suočiti s borbom za vodstvo nakon što je predsjednik stranke Katsuya Okada (52) dao ostavku preuzevši time odgovornost za poraz na izborima.

Koizumi je prije mjesec dana zakazao prijevremene izbore nakon što je parlament odbio njegov prijedlog privatizacije japanskih pošta.

Računao je da će na izborima dobiti mandat za nastavak privatizacije koju smatra presudnom za svoje gospodarske reforme. Da bi u tome uspio, sam je izabrao kandidate koji su se na izborima natjecali protiv tridesetero pobunjenika iz vlastite stranke čiji su glasovi potkopali njegov prijedlog privatizacije u prošlom sazivu parlamenta.

Koizumi je dugo obećavao da će promijeniti svoju izrazito konzervativnu stranku ili je uništiti u tom pokušaju. Pobjeda će ga svakako ojačati u obračunu s preostalim protivnicima iz stare garde.

"S ovom ogromnom pobjedom mijenja se težište u LDP-u. On nije uništio LDP, on mu je dao novi život", rekao je Gerald Curtis, profesor političkih znanosti na newyorškom sveučilištu Columbia.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙