FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumijeva pobjeda zeleno svjetlo za gospodarske reforme u Japanu

TOKIO, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Pobjeda stranke aktualnog premijeraJunichira Koizumija na parlamentarnim izborima u Japanu slomit ćepolitički otpor privatizaciji i ubrzati šire gospodarske reforme,smatraju analitičari.
TOKIO, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Pobjeda stranke aktualnog premijera Junichira Koizumija na parlamentarnim izborima u Japanu slomit će politički otpor privatizaciji i ubrzati šire gospodarske reforme, smatraju analitičari.

Koizumijeva premoćna pobjeda na izborima u nedjelju osigurat će novom, starom, premijeru mandat da progura prijedlog o privatizaciji japanske pošte, financijskog diva čija vrijednost imovine premašuje 3000 milijardi dolara u vidu ušteđevina i polica životnog osiguranja.

Japanski ulagači pozitivno su reagirali na premoćnu pobjedu stranke tržišno orijentiranog japanskog premijera na izborima za donji dom parlamenta iako su analitičari upozorili da će gospodarske blagodati privatizacije pošte sporo izlaziti na svjetlo dana.

Vrijednost Nikkei indeksa porasla je ujutro 1,6 posto na 12.889 bodova a poskočila je i vrijednost japanskog jena pa je dolar pojeftinio na 109,27 jena u usporedbi s 109,63 koliko je dosegnuo prošlog petka.

"Protureformske su snage rascjepkane a to će proširiti manevarski prostor premijera Koizumija", komentirao je Robert Feldman, glavni ekonomist za Japan pri Morgan Stanleyu.

"Zahvaljujući tom nevjerojatnom izbornom rezultatu usvajanje reforme pošte doslovno je osigurano. Slijedi reforma sustava zdravstvenog osiguranja, javnih službi, outsourcing javnog sektora i reforma vladinih financijskih institucija", prognozira Feldman.

Koizumi se nada da će privatizacijom pošte zakočiti ulijevanje ušteđevine Japanaca za financiranje često jalovih projekata u javnom sektoru, uključujući zloglasne "mostove koji ne vode nikamo" i zračnih luka koje koristi vrlo mali broj ljudi.

Japansko je gospodarstvo možda drugo po veličini u svijetu ali je u dobrom dijelu proteklog desetljeća za razliku od regionalnih konkurenata poput Kine stagniralo a suočava se i s izazovima poput starenja populacije i smanjenja stope nataliteta.

Po procjenama japanskih medija Koizumijeva Liberalna demokratska stranka (LDP) osvojila je 296 od ukupno 480 mjesta u donjem domu parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙