FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati tunu

BERLIN, 12. rujna 2005. (Hina/DPA) - Žene bi trebale izbjegavatikonzumiranje tune u trudnoći i dok doje djecu, pokazali su rezultatinajnovijeg istraživanja provedenog u Njemačkoj.
BERLIN, 12. rujna 2005. (Hina/DPA) - Žene bi trebale izbjegavati konzumiranje tune u trudnoći i dok doje djecu, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u Njemačkoj.

Tuna sadrži velike količine otrova metil-žive koji može škoditi nerođenoj djeci i novorođenčadi, tvrdi Hidelgard Przyembel s Njemačkog instituta za procjenu rizika (FIRA).

Njen se savjet temelji na istraživanju kojeg je proveo njemački ogranak Prijatelja Zemlje u sklopu kojeg je u majčinom mlijeku utvrđeno postojanje više od 300 kemikalija.

Ni jedna organizacija nije preporučila majkama da prestanu dojiti djecu.

Istraživanjem je utvrđeno da velika količina kemikalija dolazi u ljudsko tijelo prehranom koja sadrži životinjske masti. Međutim izbjegavanje mesa tijekom trudnoće ne smanjuje opasnost od prijenosa štetnih kemikalija na nerođenu djecu.

Osim toga, mnogi otrovi mogu ostati u tijelu godinama, a zagađivači mogu biti preneseni na dijete čak i ako je majka godinama bila vegetarijanka prije trudnoće.

I iako metil-živa nije trajna kemikalija vrlo je opasno uzimati proizvode koji sadrže tunu.

No Przymbel ne preporuča izbjegavanje mesa od mlade dobi za žene. "Teško je jamčiti zdravu prehranu tijekom razvoja i kroz vegetarijansku prehranu omogućiti dovoljne količine kalcija i željeza".

"Mi i dalje vjerujemo da je dojenje najbolji način prehrane za djecu unatoč zagađenju od kemikalija", kaže Przymbel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙