FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonsko-baranjska regija prednjači po broju i smrtnosti od moždanih udara

OSIJEK, 11. rujna 2005. (Hina) - Slavonsko-baranjska regija prednjačipo smrtnosti od moždanih udara ali je i sve izraženiji porast brojatumora mozga te drugih neindentificiranih oboljenja, posebice kodmladih ljudi, istaknuli su stručnjaci na Četvrtom hrvatskomneurološkom kongresu koji je danas završio u Osijeku.
OSIJEK, 11. rujna 2005. (Hina) - Slavonsko-baranjska regija prednjači po smrtnosti od moždanih udara ali je i sve izraženiji porast broja tumora mozga te drugih neindentificiranih oboljenja, posebice kod mladih ljudi, istaknuli su stručnjaci na Četvrtom hrvatskom neurološkom kongresu koji je danas završio u Osijeku.

Voditeljica Klinike za neurologiju Kliničke bolnice Osijek i predsjednica Organizacijskog odbora kongresa Silva Butković-Soldo istaknula je kako su razlozi sve većeg broja moždanih udara način prehrane, korištenje pesticida, stres te geografski položaj, ali i ratna stradanja kojima su stanovnici te županije bili izloženi.

Voditelj Klinike za neurokirurgiju Kliničke bolnice Osijek Bruno Splavski naglasio je kako se zadnjih desetak godina bilježi značajan porast tumora mozga kod mladih do 18 godina života. Godišnje u osječkoj bolnici takvih pacijenata ima stotinjak, što je tri puta više od predratnih godina, a veliki dio tih oboljenja može se povezati i s postratnim stresom ali i neistraženim utjecajima zagađenja nakon rata, kazao je za Hinu Splavski.

Stručnjaci se stoga slažu da je potrebno pokrenuti multidisciplinarno istraživanje koje bi odgovorilo na pitanje zašto je došlo do takvog porasta broja neuroloških bolesnika. U tom smislu dogovorena je suradnja s Press centrom za okoliš Hrvatske u cilju pokretanja zajedničkog projekta istraživanja razloga povećanja malignih oboljenja posebice kod mladih, koji nije prisutan samo u Hrvatskoj, već i ostalim zemljama bivše Jugoslavije posebice u BIH-u.

Na skupu, kojemu je nazočilo 250 sudionika iz Hrvatske, Slovenije i BiH, istaknuto je kako epidemiološki podaci iz zapadnih zemalja pokazuju smanjivanje pobola i smrtnosti od moždanog udara posljednjih desetljećima, dok istodobno podaci za Hrvatsku ukazuju na stalan porast pobola i smrtnosti od moždanog udara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙