FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanskim znanstvenicima dopušteno stvaranje ljudskog embrija s genima dviju majki

LONDON, 9. rujna 2005. (Hina/dpa) - Britanskim je znanstvenicimadopušteno stvaranje ljudskoga embrija koji će imati genetski materijaldviju majki, objavljeno je u četvrtak
LONDON, 9. rujna 2005. (Hina/dpa) - Britanskim je znanstvenicima dopušteno stvaranje ljudskoga embrija koji će imati genetski materijal dviju majki, objavljeno je u četvrtak

Znanstvenici sa sveučilišta u Newcastleu žele prenijeti jezgru ljudskoga embrija nastalog oplodnjom, odnosno genetski materijal koji nastaje spajanjem jajne stanice i spermija, u neoplođenu jajnu stanicu druge žene.

Glavni je cilj ovog postupka spriječiti prenošenje genetskih bolesti s majke na nerođeno dijete.

Bolesti poznate kao mitohondrijske bolesti prenose se iz DNK koja se nalazi izvan jezgre pa se tako nasljeđuju neovisno o DNK u samoj jezgri.

Ako ta DNK nosi pogrešku, javljaju se mitohondrijske bolesti za koje trenutačno nema lijeka.

Znanstvenike vode profesor neurologije Doug Turnbull i dr. Mary Herbert, znanstvena direktorica Centra za proučavanje plodnosti u Newcastleu.

Godine 2001. američki znanstvenici iz Instituta za reproduktivnu medicinu i znanost St. Barnabas iz New Jerseya izvijestili su da su uspješno učinili nešto slično i uspjeli stvoriti petnaestero djece koja nisu nosila bolesti svojih majki.

Britansko istraživanje, koje je odobrila Uprava za oplodnju i embriologiju i koje financira Kampanja za mišićnu distrofiju, provjerit će je li taj postupak uspješan i siguran.

Tijekom istraživanja neće se dopustiti da se jajna stanica dobivena na taj način razvije u dijete.

No, čak i kad bi se to dogodilo, potomstvo bi bilo slično majci i ocu jer mitohondrijska DNK ne određuje crte poput boje kose.

Istraživači naglašavaju da je to tek prvi korak u teškom procesu za koji se nadaju da će omogućiti sprječavanje prenošenja mitohondrijskih bolesti od kojih obolijeva jedno od 5000 djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙