FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otok i samostan Badija predani u najam Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji

ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Provincijalat Franjevačkeprovincije sv. Jeronima iz Zadra i Provincijalat Hercegovačkefranjevačke provincije iz Mostara potpisali su jučer ugovor po kojemuHercegovačka franjevačka provincija prima u najam otok Badiju utrajanju od devedeset i devet godina, objavljeno je danas nainternetskim stranicama Hercegovačke franjevačke provincije.
ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Provincijalat Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara potpisali su jučer ugovor po kojemu Hercegovačka franjevačka provincija prima u najam otok Badiju u trajanju od devedeset i devet godina, objavljeno je danas na internetskim stranicama Hercegovačke franjevačke provincije.

Ugovor su u samostanu na Badiji (pokraj otoka Korčule) potpisali provincijali fra Bernardin Škunca iz Zadra i fra Slavko Soldo iz Mostara. U priopćenju se napominje kako se po želji franjevaca Provincije sv. Jeronima Badija daje u najam radi obnove duhovnih, duhovno-rekreativnih, karitativnih i kulturalnih programa u duhu Kristova evanđelja i sv. Franje Asiškog.

Priopćenje ističe kako su braća Provincije sv. Jeronima na referendumu odlučila da je unatoč primamljivim lukrativnim, isplativim ponudama iz domovine i inozemstva Badiju najprikladnije povjeriti hercegovačkim franjevcima koji su u potpunosti prigrlili navedeni program.

Korčulansko Veliko vijeće otok je Badiju kao jedan u vijencu otoka i otočića ispred grada Korčule darovalo potkraj 14. stoljeća franjevcima koji se njem nastaniše godine 1392.

U novije doba Badija je izrasla u važno kulturno središte, na kojoj je djelovala najprije niža klasična gimnazije koja je 1924. izrasla u klasičnu gimnaziju s pravom javnosti.

Odlukom Predsjedništva vlade Narodne Republike Hrvatske, od 12. prosinca 1949., na zahtjev vojnih vlasti, samostan i otok su eksproprirani u korist države, a na otok je smještena JNA. Najvrjedniji predmeti tada su odvezeni u samostane, crkvene i samostanske muzeje i biblioteke. Crkva i kapela Sv. Križa pretvorene su u skladište, a oltari i kipovi znatno su propali, oštećeni ili posve srušeni.

Otok Badija vraćen je franjevcima 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙