FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokopan franjevac Josip Ante Soldo

SINJ, 2. rujna 2005. (Hina) - Na sinjskom groblju Svetoga Frane danasje pokopan fra Josip Ante Soldo koji je jučer preminuo u 83. godiniživota.
SINJ, 2. rujna 2005. (Hina) - Na sinjskom groblju Svetoga Frane danas je pokopan fra Josip Ante Soldo koji je jučer preminuo u 83. godini života.

Prije sahrane na groblju u crkvi Gospe Sinjske održana je sveta misa koju je u nazočnosti splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, nadbiskupa u miru Ante Jurića te brojnih svećenika i vjernika predvodio provincijal splitske provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić.

O liku i djelu fra Josipa Solde govorio je ravnatelj sinjske franjevačke Klasične gimnazije fra Nediljko Jukić koji je istaknuo kako je fra Soldo 43 godine bio profesor na toj gimnaziji. Uz to je bio istaknuti kulturni i javni djelatnik te iznimno nadareni glazbenik, pa je uz ostalo kao lirski tenor nastupao u više opera, među ostalim i u ulozi Evangelista u Papandopulovu oratoriju "Muke Gospodina našega Isukrsta".

Fra Jospi Soldo autor je brojnih djela iz povijesti Sinja i Cetinske krajine ali i šire. Iza njega ostala je pisana ostavština od oko 300 bibliografskih jedinica u rasponu od popularnih članaka za najširu čitalačku publiku do izvornih znanstvenih radova, kazao je fra Nediljko Jukić, naglasivši pritom kako je fra Soldo bio obnovitelj, a zatim dugogodišnji predsjednik sinjskog ogranka Matice hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙