FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Otvorena izložba "Nikola Tesla" Željka Kranjčevića

RIJEKA, 9. rujna 2005.(Hina) - Izložba "Nikola Tesla" riječkogumjetnika Željka Kranjčevića Wintera otvorena je večeras u galerijiO.K. Multimedijalnog centra u klubu "Palach" u Rijeci.
RIJEKA, 9. rujna 2005.(Hina) - Izložba "Nikola Tesla" riječkog umjetnika Željka Kranjčevića Wintera otvorena je večeras u galeriji O.K. Multimedijalnog centra u klubu "Palach" u Rijeci.

Izložena je dokumentacija akcije "THNHT 1999. - Tesla Nikola na hitnom traktu", kojom se željelo vratiti miniranu skulpturu N. Tesle u Gospić.

U početku devedesetih u središtu Gospića minirana je skulptura Nikole Tesle, rad Frana Kršinića. Ostatke skulpture skupio je profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci Žarko Violić te ih dopremio u Rijeku, a do 1999. nalazili su se u dvorištu scenografske radionice HNK "Ivana pl. Zajca". Tada je Kranjčević u sklopu likovne akcije riječkih umjetnika predložio da se ostatci postave pred zgradu Poliklinike riječkog KBC-a te da se tako pokuša potaknuti javnost za ponovno vraćanje skulpture na njezino mjesto.

Mjerodavna tijela u Rijeci nisu prihvatila Kranjčevićevu ideju, a od tada su ostatci Tesline skulpture izgubljeni.

Izložba je postavljena u sklopu Festivala nove umjetnosti FONA na kojem se predstavlja stvaralaštvo riječkih umjetnika 90-ih godina prošloga stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙