FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena selektirana problemska izložba "Erotika ili utopija"

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Selektirana problemska i skupna izložba27 autora pod izazovnim nazivom "Erotika ili utopija", koju jeosmislila povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja SlavicaGabout, otvorena je večeras u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Selektirana problemska i skupna izložba 27 autora pod izazovnim nazivom "Erotika ili utopija", koju je osmislila povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, otvorena je večeras u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.

Višnja Slavica Gabout autorica je koncepcije, teksta predgovora u katalogu i prostorno-likovnoga postava i izbornica je izložbe.

Izložba propituje pojam erotskoga (čulnoga, strasnoga, požudnoga i spolnoga) u suvremenome društvu u kojemu se, rekla je autorica izložbe, ljepota erotike, što je stoljećima nadahnjivala umjetnike, okrenula u ispraznost, površnost, hladnoću i bezosjećajnost - čak i vulgarnost te u industriju i reklamu.

Umjetnici, objasnila je, reagiraju pak na tu činjenicu gubitka iskrenosti u intimnim odnosima te na oduzimanje poetike erotskom naboju. Njihovi radovi, kao posljedica te reakcije, mogu se svrstati u nekoliko kategorija: angažirano-provokativni, duhovito-karikaturalni, lirsko-intimistički, misaono-metafizički te ironično-satirični.

Kako je rekla izbornica, nastojala je načiniti takav odabir koji će biti u duhu suvremenoga, živoga, maštovitoga i istraživačkoga likovnog izraza današnjice i u rasponu koji će pokazati raznolike preoblike i pomake - od tradicionalnoga i klasičnoga do konceptualnoga i potpuno slobodnoga. Jer, istaknula je Višnja Slavica Gabout, nakana likovnoga projekta "Erotika ili utopija" bila je da likovnim jezikom ismije i izrekne prosvjed te upozori na pogrješke u suvremenome poimanju erotskoga, odnosno da pokuša dati likovni odgovor na pitanje - je li erotika u znanu nam smislu danas doista utopija.

Jezgru izložbe tvore radovi članova Sekcije keramičara ULUPUH-a koji su i potaknuli taj projekt, a njima su se priključili umjetnici iz nekih drugih ULUPUH-ovih sekcija te drugih strukovnih udruga.

Na otvorenju je plesni performance u koreografiji Jasminke Neufeld-Imrović izvela Jelena Mihaljević, članica profesionalne skupine za suvremeni ples "Plesni solisti", a glazbom je izložbu popratila skupina "Ritam tribe".

Izložba se može razgledati do 27. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙