FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konjanici krenuli na maraton "Otkos 10"

BJELOVAR, , 8. rujna 2005. (Hina) - Iz središta Bjelovara danas sukrenula 54 jahača, koji će u idućih pet dana proći 165 kilometara idoći do Lipika, čime je počelo obilježavanje 14. godišnjice akcijehrvatskih branitelja i policije "Otkos 10", jedne od prvih velikihuspješnih akcija hrvatskih postrojbi.
BJELOVAR, , 8. rujna 2005. (Hina) - Iz središta Bjelovara danas su krenula 54 jahača, koji će u idućih pet dana proći 165 kilometara i doći do Lipika, čime je počelo obilježavanje 14. godišnjice akcije hrvatskih branitelja i policije "Otkos 10", jedne od prvih velikih uspješnih akcija hrvatskih postrojbi.

Njome je uspješno oslobođeno područje Bilogore i Papuka, te je zaustavljeno prodiranje postrojbi pobunjenih Srba i banjolučkoga korpusa JNA kojemu je cilj bilo presijecanje Podravske magistrale, a time i Hrvatske na dva dijela.

Prije maratona sudionici su položili vijence i zapalili svijeće u središnjem gradskom parku ispred spomen- obilježja poginulim braniteljima. Osim čelnika Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara, te prestavnika Ureda predsjednika, Ministarstva obrane i MUP-a, jahače su ispratili i sami građani.

Napomenuto je kako se o vrijednosti te akcije još uvijek malo zna, a u javnosti ju se gotovo i ne spominje, unatoč tomu što je bila ključna za oslobađanje velikoga dijela Hrvatske.

Na maratonu su među jahačima i brojni hrvatski branitelji, te će se u svakom mjestu kroz koja će prolaziti položiti vijenci na spomen-obilježja poginulim braniteljima, a u nekoliko gradova i općina bit će održane i tribine o akciji "Otkos 10". Konjanički maraton proći će kroz općine koje su oslobođene akcijom "Otkos 10" i kroz gradove Grubišno Polje, Daruvar i Parkac, a završit će u Lipiku na ergeli s koje su 1991. oteti hrvatski lipicanci i odvedeni u Srbiju iz koje još nisu vraćeni.

Cilj je maratona, nazvanog "Srcem za Hrvatsku - Otkos 10", upozoriti na važnost jedne od prvih velikih akcija hrvatskih postrojbi kojom je u pet dana oslobođeno 1200 četvornih kilometara okupiranoga dijela Hrvatske i 110 sela i zaseoka oko Grubišnog Polja, Velikoga Grđevca, Daruvara, Đulovca, Sirača, Pakraca i drugih mjesta te je spriječeno spajanje postrojbi pobunjenih Srba s banjolučkim korpusom.

Osim toga, akcijom je znatno smanjena bojišnica, što je omogućilo da se dio hrvatskih snaga prebaci na obranu Parkaca, koji je bio u neprijateljskom okruženju. U akciji je poginulo tridesetak hrvatskih branitelja, a u oslobođenim mjestima pronađeni su deseci ubijenih hrvatskih civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙