FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslobođenje: Paravac i Ivanić osvećuju se Mesiću

SARAJEVO,19. kolovoza 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina već peti mjesecnema veleposlanika u Zagrebu, podsjeća u petak sarajevsko"Oslobođenje" sugerirajući kako takvo stanje traje jer se srpski članPredsjedništva BiH Borislav Paravac i ministar vanjskih poslova MladenIvanić osvećuju hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću kojega smatrajuodgovornim što njihov kandidat za veleposlanika u Hrvatskoj BrankoKesić nije dobio agreman.
SARAJEVO,19. kolovoza 2005.(Hina) - Bosna i Hercegovina već peti mjesec nema veleposlanika u Zagrebu, podsjeća u petak sarajevsko "Oslobođenje" sugerirajući kako takvo stanje traje jer se srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac i ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić osvećuju hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću kojega smatraju odgovornim što njihov kandidat za veleposlanika u Hrvatskoj Branko Kesić nije dobio agreman.

"Protekla su četiri mjeseca otkako BiH nema veleposlanka u Hrvatskoj. Diplomatski odnosi sa susjedima se od 15. travnja održavaju na nedopustivo niskoj razini otpravnika poslova u Zagrebu što potvrđuje tezu da dio državnog vodstva naše zemlje nastoji svjesno zaoštriti odnose sa Pantovčakom", piše sarajevski list.

Imenujući izravno Paravca i Ivanića kao aktere ovih političkih igara "Oslobođenje" upozorava kako sujete bosanskoehrcegovačkih političara najviše štete ugledu zemlje koju bi trebali zastupati.

"Isti onaj državni vrh u kojemu, među ostalima, plaću zarađuje i Paravac, sročio je platformu vanjske politike BiH. U ovom dokumentu stoji da je razvoj dobrih odnosa sa susjedima - RH i Srbijom i Crnom Gorom - prvi prioriret vanjske politike BiH", piše list.

Bivši veleposlanik BiH u Zagrebu Zlatko Dizdarević, sada veleposlanik bez lisnice pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH, drži kako je skandal to što još nije imenovan njegov nasljednk u Hrvatskoj.

"Svodeći diplomatske odnose na razinu otpravnika poslova, šaljemo signal i političku poruku svijetu o tome koliko želimo i možemo biti ozbiljan partner u vanjskoj politici a posebice u suradnji sa susjedima", kaže Dizdarević. On dodaje kako je "smiješno ali i politički bezobrazno" problem oko imenovanja veleposlanika dovoditi u vezu s tehnikom izbora ili kadrovskom politikom te drugim nebitnim detaljima.

Paravčev savjetnik Drago Vuković izjavio je pak kako će se "vrlo brzo, u rujnu" izabrati novi kandidat za veleposlanika u Hrvatskoj.

Na pitanje odugovlače li Paravac i Ivanić namjerno s kandidiranjem nove osobe kako bi oponirali predsjedniku Mesiću, Vuković je odgovorio kako se stvar "može i tako promatrati" no za potpuni komentar je uputio na svoje političke šefove.

"Oslobođenje" na kraju sugerira kako je nakon svega izvjesno da BiH možda ni do kraja godine neće imati veleposlanika u Zagrebu što će biti najveći presedan od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙