FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipćani glasaju na prvim predsjedničkim izborima s više kandidata

KAIRO, 7. rujna 2005. (Hina/AP) - Egipćani u srijedu glasaju na prvimpredsjedničkim izborima te zemlje s više kandidata koje dugogodišnjičelnik te države Hosni Mubarak prikazuje kao veliku demokratskureformu, no glasanje narušavaju optužbe za prijevaru i izgredi navelikom prosvjednom skupu na kojem se poziva na bojkot izbora.
KAIRO, 7. rujna 2005. (Hina/AP) - Egipćani u srijedu glasaju na prvim predsjedničkim izborima te zemlje s više kandidata koje dugogodišnji čelnik te države Hosni Mubarak prikazuje kao veliku demokratsku reformu, no glasanje narušavaju optužbe za prijevaru i izgredi na velikom prosvjednom skupu na kojem se poziva na bojkot izbora.

Očekuje se da će odaziv među 32,5 milijuna registriranih birača u Egiptu biti slab jer su mnogi Egipćani otuđeni od politike, nenaviknuti na glasanje ili misle da glasanje neće ništa promijeniti. U proteklih 50 godina egipatske je predsjednike birao parlament a Egipćani bi potom glasovali na referendumu o jednom kandidatu.

Mnogi Egipćani kažu da se nadaju promjeni bez lomova, kriza ili nasilja, koja bi dovela do boljih radnih mjesta i više gospodarskih mogućnosti.

Među prvima je glasao Hosni Mubarak dosadašnji predsjednik Egipta za kojeg se očekuje da će pobijediti na izborima i dobiti svoj peti šestogodišnji predsjednički mandat. Među njegovim protukandidatima za predsjedničko mjesto kao ozbiljni ističu sa samo dvojica; Ayman Nour iz stranke al-Ghad i Noaman Gomaa iz Wafda, najstarije oporbene stranke.

Izbore, međutim, prate i brojne optužbe za prijevare. Obični građani i članovi oporbene stranke agenciji Associated Press rekli su, primjerice, da su osobe koje rade na izborima na biralištima u Luxoru glasače upućivale da glasaju za Mubaraka.

Izborno povjerenstvo u srijedu je priopćilo da su privatne skupine i promatrači slobodni ulaziti na birališta, unatoč ranije donesenom pravilu da samo glasači, oni koji službeno nadgledaju izbore, angažirani na izborima i određeni predstavnici stranka mogu ulaziti na birališta.

Središtem Kaira u podne je prošla prosvjedna povorka u kojoj je bilo više od 3000 ljudi, a osobe u civilu napale su prosvjednike koji su pozivali Egipćane da bojkotiraju izbore. Napadači su gonili i pretukli neke od prosvjednika te derali transparente koji su pozivali na bojkot.

Prosvjed je organizirao oporbeni savez Kefaya tvrdeći da su izbori samo prikriveni referendum isplaniran da se Mubaraka ponovno izabere za predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙