FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadnji dan predizborne kampanje u Egiptu - najviše izgleda Mubaraku

KAIRO , 4. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zadnjeg dana predizbornekampanje u Egiptu gdje će se 7. rujna održati prvi predsjedničkiizbori s više kandidata, većina Egipćana i promatrača najveću prednostu borbi za predstojeći šestogodišnji mandat daje dosadašnjempredsjedniku Hosniju Mubaraku, prenose u nedjelju agencije.
KAIRO , 4. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zadnjeg dana predizborne kampanje u Egiptu gdje će se 7. rujna održati prvi predsjednički izbori s više kandidata, većina Egipćana i promatrača najveću prednost u borbi za predstojeći šestogodišnji mandat daje dosadašnjem predsjedniku Hosniju Mubaraku, prenose u nedjelju agencije.

Unatoč tomu što su tijekom protekla tri tjedna političke debate bile žešće nego ikad do sada, mnogi Egipćani sumnjaju da će se nakon izbora 7. rujna ključni problemi s kojima je suočena zemlja, poput nezaposlenosti, siromaštva i korupcije, uspjeti riješiti. Iako će Mubarak na ovim izborima imati čak devet rivala, promatrači samo dvojicu smatraju njegovim ozbiljnim protivnicima.

Jedan od njih je Noman Gomaa, predsjednik Nove Wafd stranke koja je naziv dobila prema neslužbenom egipatskom izaslanstvu "wafd" koje je 1919. poslano u Pariz na mirovnu konferenciju kako bi se pokušalo izboriti za neovisnost od Britanaca koji su egipatskom politikom dominirali do revolucije 1952. Sedamdesetjednogodišnji Gomaa dolazi iz "wafdističke" obitelji, studirao je pravo, i borio se u Sueskom ratu 1956. Nakon što su ga zarobile francuske vojne snage proveo je dva mjeseca u zatvoru, a zatim je nastavio studij u Parizu gdje je živio 10 godina. Vrativši se u Kairo postao je dekan kairskog Pravnog fakulteta. Kad je 2000. umro Fuad Serageddin, političar iz razdoblja prije revolucije te aristokrat čiji su pripadnici nekada vladali Egiptom, naslijedio ga je njegov bivši pukovnik Gomaa, dobivši tada 78 posto glasova članova stranke. U predizbornoj kampanji Wafd ističe pravnu državu i javne slobode te borbu protiv korupcije. Zalaže se za uspostavu sustava parlamentarne vlade te za smanjenje ovlasti predsjednika.

Četrdesetogodišnji Ayman Nour iz stranke Ghad što u prijevodu znači sutra, odvjetnik je i član parlamenta. Bio je član Wafd-a, no kad je napustio stranku za njim je otišao velik broj wafdista. Vlasti su njegovu stranku Ghad priznale krajem 2004. Ghad je postala najveća oporbena stranka u parlamentu. Nour je kontroverzna osoba s puno neprijatelja, ali i onih koji mu se dive. U siječnju mu je ukinut politički imunitet, kada je protiv njega pokrenut sudski proces. Nour tvrdi da su optužbe o tomu da je koristio krivotvorene dokumente izmišljene kako bi se diskreditiralo njegovu stranku. Sudski proces počet će 25. rujna.

Promatrači tvrde da je Stranka Ghad vrlo liberalna te da se zalaže za ukidanje svih restrikcija kada je riječ o osnivanju političkih stranaka i novinskom izdavaštvu. Nour je kazao da će, ako pobijedi na izborima, biti predsjednik tijekom dvogodišnjeg tranzicijskog razdoblja za vrijeme kojega bi trebalo provesti radikalne ustavne reforme te da će nove predsjedničke izbore organizirati 2007.

No, čak i Nourovi simpatizeri tvrde da najviše izgleda za pobjedu ima 77-godišnji bivši vojni zapovjednik Hosni Mubarak. "Svi tvrde da će pobijediti Mubarak i zbog toga sam razočaran. Ako se zemlja želi razvijati potrebne su joj promjene", rekao je za Reuters Ahmed Mohammed, 31-godišnji nezaposleni knjigovođa.

Mubarak je 1981., kada su militanti na vojnoj paradi u Kairu ubili tadašnjeg predsjednika države Anwara Sadata bio njegov zamjenik te je odmah naslijedio Sadata, nakon čega je u skladu sa starom procedurom provedbe nacionalnog referenduma s jednim predsjedničkim kandidatom kojega bira parlament dobio četiri uzastopna šestogodišnja mandata.

Mubarak je uspostavio veze Egipta s arapskim svijetom, uspio očuvati Sadatovo prijateljstvo sa SAD-om, od čega je zemlja imala koristi, no njegovi kritičari tvrde da nije uspio iskorijeniti siromaštvo, korupciju, nezaposlenost i birokratsku nesposobnost.

Početkom godine Mubarak je napravio nekoliko političkih izmjena predloživši uvođenje novog izbornog sustava, odgovorivši na taj način na pritisak iz zemlje, ali i pritisak SAD-a. Njegova Nacionalna demokratska stranka koju je uspostavio Sadat, vladajuća je u zemlji od polovine 70-tih, a njezini su članovi najbrojniji u parlamentu i vrlo bliski s vladom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙