FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mubarak počeo predsjedničku kampanju

KAIRO, 17. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Egipat je u srijedu otvorioizbornu kampanju s predsjednikom Hosnijem Mubarakom koji se od prvogdana angažira oko sveobuhvatnog socijalnog programa i novihdemokratskih postignuća.
KAIRO, 17. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Egipat je u srijedu otvorio izbornu kampanju s predsjednikom Hosnijem Mubarakom koji se od prvog dana angažira oko sveobuhvatnog socijalnog programa i novih demokratskih postignuća.

Prekid izvanrednog stanja, udvostručavanje plaća dužnosnika i osnivanje četiri milijuna radnih mjesta obećao je Mubarak u prvom govoru kampanje održanom pred skupom pristaša okupljenih u parku Al-Azhar u Kairu.

Prvi će put 32 milijuna egipatskih birača moći odabrati 7. rujna svojeg izabranika među deset kandidata. Predsjednik Mubarak, na vlasti već četvrt stoljeća, čini se najvećim favoritom.

"Ovo je osjetljiv trenutak i ne može mu se prići s praznim obećanjima, ulizivačkim riječima i sloganima koji ugrožavaju sudbinu našeg naroda", kazao je Mubarak, predstavljajući se kao čvrst i odlučan vođa.

U istom trenutku, njegov najistaknutiji suparnik reformist Ayman Nour, 41-godišnji odvjetnik, ponudio je ako bude izabran "dvogodišnje prijelazno razdoblje" kako bi zemlju vratio na put demokracije.

Bez velikih vođa, oporba je osudila glasovanje s neuvjerljivim pravilima igre, s državnim medijima pristašama ekstremnog i brojnim preprekama slobode izražavanja.

Od devet kandidata stranaka koje smiju konkurirati, među kojima nema nijednog nezavisnog kandidata ili žene i kopta, ističu se dvije vrlo različite osobnosti - Noamane Gomaa i Ayman Nour.

Gomaa (70) je čelnik Neo-Wafda, nasljednika velike stranke za borbu za nezavisnost i protiv britanskog jarma. Nour, prvi čovjek stranke al-Ghad, nametnuo se kao vođa novih liberala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙