FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predizborna kampanja za egipatske predsjedničke izbore počela mirno

KAIRO, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Predizborna kampanja naprvim egipatskim izborima s više kandidata počela je u srijedu bezmnogo buke i znakova da će privući pozornost milijuna Egipćana nakonšto su 50 godina bili isključivani iz sudjelovanja u politici.
KAIRO, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Predizborna kampanja na prvim egipatskim izborima s više kandidata počela je u srijedu bez mnogo buke i znakova da će privući pozornost milijuna Egipćana nakon što su 50 godina bili isključivani iz sudjelovanja u politici.

Predsjednik Hosni Mubarak, star 77 godina, koji je na vlasti od 1981. godine, platio je samo političku reklamu u najvećem egipatskom dnevnom listu. Mubarak, koji kampanju zasniva na razboritom upravljanju zemljom i obećanjima gospodarskog napretka i političke liberalizacije, svoju će kampanju početi govorom u kairskom parku u srijedu navečer.

Glavni Mubarakovi protivnici među deset protukandidata su borbeni mladi odvjetnik Ayman Nour iz liberalne stranke Ghad (Sutra) i Noman Gomaa iz stranke Wafd koja obnavlja stranku koja je egipatskom politikom dominirala prije no što je vojska svrgnula monarhiju 1952. godine.

S obzirom da izborna pravila isključuju kandidata iz Muslimanske braće, najveće egipatske oporbene skupine, analitičari predviđaju Mubarakovu pobjedu na izborima 7. rujna.

Udruge za promicanje građanskog društva i Sjedinjene Države egipatske vlasti nisu uspjele uvjeriti da dopuste promatračima nadgledanje izbora kako bi spriječili zloporabe.

U proteklih 50 godina egipatske je predsjednike birao parlament a Egipćani bi potom glasovali na referendumu o jednom kandidatu. Dvojica od trojice prethodnih egipatskih predsjednika vladala su do smrti.

Egipćani su, osim zaposlenika u državnim službama koje bi organizirano dovodili na glasačka mjesta, rijetko glasovali na predsjedničkim izborima.

Promjene izbornog sustava, prihvaćene na osporavanom referendumu u svibnju, zajedno s porastom broja oporbenih skupina spremnih na javni prosvjed, potaknule su političku raspravu u Egiptu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙