FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Magnetska terapija mogla bi ubrzati oporavak od moždanog udara

NEW YORK, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rezultati ograničenogpreliminarnog istraživanja egipatskih znanstvenika ukazuju na to da bijedna vrsta magnetske stimulacije mozga mogla dovesti do ubrzanogpoboljšanja zdravstvenog stanja nakon blažih oblika moždanog udara.
NEW YORK, 19. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rezultati ograničenog preliminarnog istraživanja egipatskih znanstvenika ukazuju na to da bi jedna vrsta magnetske stimulacije mozga mogla dovesti do ubrzanog poboljšanja zdravstvenog stanja nakon blažih oblika moždanog udara.

U tretmanu koji se sastoji od ponavljanja transkranijalne magnetske stimulacije (rTMS) mozga, glava se postavlja blizu naizmjeničnih magnetskih polja. Stimulacija se u istraživanju, objavljenom u u medicinskom časopisu Neurologija, izvodila desetak puta dnevno po deset minuta, deset dana zaredom. Nikakva anestezija nije bila potrebna i procedura se može obavljati u ambulantnom liječenju. Neki su se pacijenti žalili na glavobolju, ovisno o jačini magnetskih polja.

Prethodna istraživanja upotrebe rTMS u liječenju depresije i poremećaja pokreta izazvala su miješane rezultate, navodi istraživanje koje je proveo tim dr. Emana M. Khedra iz egipatske sveučilišne bolnice Assiut na 52 pacijenta unutar 5 do 10 dana od moždanog udara.

U istraživanje je bila uključena i kontrolna skupina oboljelih od moždanog udara koja je izlagana lažnoj magnetskoj stimulaciji.

Procjenom rezultata nakon deset dana 35 posto onih koji su primali magnetsku terapiju i osam posto kontrolne skupine imali su značajna funkcionalna poboljšanja. Istraživanje je pokazalo da su se ti rezultati pokazali samo u skupinama pacijenata koje nisu pretrpjele masivne moždane udare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙