FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Korčuli rekonstrukcija pomorske bitke Marka Pola

KORČULA, 6. rujna 2005. (Hina) - Turistička zajednica Grada Korčule iMeđunarodni centar "Marko Polo" upriličili su kasno poslijepodnerekonstrukciju pomorske bitke iz 1298. godine, kada su se u Pelješkomkanalu ispred Korčule 7. rujna (1298.) sukobile tada najjače pomorskesile na Sredozemlju - Genova i Venecija.
KORČULA, 6. rujna 2005. (Hina) - Turistička zajednica Grada Korčule i Međunarodni centar "Marko Polo" upriličili su kasno poslijepodne rekonstrukciju pomorske bitke iz 1298. godine, kada su se u Pelješkom kanalu ispred Korčule 7. rujna (1298.) sukobile tada najjače pomorske sile na Sredozemlju - Genova i Venecija.

U toj je bitci bio zarobljen čuveni moreplovac i svjetski putnik te prvi istraživač dalekog istoka, Korčulanin Marko Polo. On se, kao zapovjednik galije s ukupno 120 vesala , borio na strani Venecije koja je tada vlada otokom Korčulom.

Prikupljeni mnogobrojni povijesni podatci govore da je moć i utjecaj Venecije na Jadranu rastao zahvaljujući razvijenoj trgovini, kapitalu te jakoj pomorskoj floti te da je Venecija htjela zagospodariti cijelim Sredozemljem. Isto je planirala i Genova, a kada su njihovi diplomatski odnosi došli u krizu 7. rujna 1298. zbio se spomenuti sukob u morskom prolazu u blizini Korčule.

U toj velikom pomorskom boju bilo je 180 galija, a iako je bilo obostranih gubitaka, bitku su dobili Genovežani. Zapovjednik venecijanske flote Andrija Dandolo poginuo je u tom sukobu, a mnogi ugledni venecijanski pomorci i zapovjednici bili su zarobljeni, a među njima i Marko Polo, koji je u zatvoru pričao svoje događaje sa svojih fantastičnih putovanja po Dalekom istoku.

Tako je nastao čuveni putopis, kojega je zapisao zatvorenik Rustichell iz Pise, a Markov putopis u tadašnjoj Europi pobudio je veliko zanimanje jer joj je otkrio jednu razvijenu i moćnu kinesku civilizaciju.

Također Markova knjiga "Čuda svijeta" postala je jedna od najzanimljivijih knjiga svih vremena koja je svrstala Marka Pola u najpoznatijeg moreplovca i istraživača, posebno Kine gdje je boravio 17 godina u službi cara Kublai kana.

U današnjoj rekonstrukciji te pomorske bitke kod Korčule sudjelovao je 20-tak turističkih jedrenjaka koji plove ovim dijelom Jadrana, a koji su glumili "zaraćene flote". U morskom prolazu nedaleko Korčuli improvizirani su i topovski pucnji uz gusti dim.

Nakon rekonstrukcije pomorske bitke na moru kod Korčule jedrenjaci su se vraćali uz istočnu rivu na koju su izašli "pobjednici bitke", a admiral Lamba Doria, zapovjednik flote Genove (glumio ga je korčulanski amater Zlatko Padovan ) vodio je zarobljenog Marka Pola (glumio ga je dubrovački glumac Frane Perišin ).

U nastavku je upriličen bogat zabavni program za više od tisuću ljudi koji su uživali u čašćenju uz pečenu ribu i domaće vino. Također su nastupili plesna skupina Animatorica , Dubrovački trombonjeri, KUD "Moreška " , HGD " Sveta Cecilija " te korčulanske klape Guc, Verse i Kvartet snova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙