FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Bivši slovenski ministar prometa o arbitraži na moru

LJUBLJANA,29. kolovoza(Hina) - Bivši slovenski ministar prometa istručnjak za međunarodno pravo Marko Pavliha u jednoj je novinskojpolemici zanijekao da se protivi arbitražnom rješavanju granice namoru s Hrvatskom, ali tvrdi da je to najslabije rješenje i da dosporazumnog rješenja nije došlo jer Hrvatska ne priznaje Sloveniji"ravnopravni status" u pregovorima.
LJUBLJANA,29. kolovoza(Hina) - Bivši slovenski ministar prometa i stručnjak za međunarodno pravo Marko Pavliha u jednoj je novinskoj polemici zanijekao da se protivi arbitražnom rješavanju granice na moru s Hrvatskom, ali tvrdi da je to najslabije rješenje i da do sporazumnog rješenja nije došlo jer Hrvatska ne priznaje Sloveniji "ravnopravni status" u pregovorima.

Sadašnji parlamentarni zastupnik na listi oporbenih Liberalnih demokrata (LDS) u odgovoru na novinski komentar "Dnevnika" u kojemu se tvrdi da se "Slovenija arbitraže tako boji da je više ne spominje niti pomorski stručnjak Marko Pavliha" odbacuje takvu tvrdnju.

"Tvrdnja da se arbitraže toliko bojimo i da je ja više ne spominjem jednostavno nije istinita. Uvijek kad sam zadnjih godina govorio o problematici razgraničenja na moru, naglašavao sam da to u skladu s osnivačkom poveljom UN-a i međunarodnom konvencijom o pravu mora moramo rješavati na miran način", rekao je Pavliha u odgovoru na komentar u ljubljanskom listu "Dnevnik", dodajući da je razočaran ocjenom da su njegove sadašnje reakcije u vezi proglašenja

ekološkog pojasa slične onima koje zastupa vlada i nekonzistentne u odnosu na ranije stavove.

"Najslabiji mogući scenarij bio bi da Slovenija i Hrvatska padnu na europskom ispitu zrelosti - u tom nas slučaju preostaje haaški ili hamburški međunarodni sud, odnosno jedan od mogućih oblika arbitraže. No, i za arbitražu je potreban dijalog i dogovor ravnopravnih sugovornika. U očima naših susjeda Slovenija očito ne zavređuje takav status", upozorava Pavliha u svojoj reakciji.

Dosadašnje ponašanje Hrvatske u pogledu razgraničenja "nije bilo uzorno", ali su zadnji događaji, dogovaranje s Italijom o razgraničenju epikontinentalnog pojasa, "jednostrano, samovoljno i provokativno djelovanje bez primjera u diplomatskoj praksi među susjednim državama", drži Pavliha.

Pavliha tvrdi da ustraje u takvim ocjenama te dodaje mu je žao što "Dnevnikov" komentator misli drukčije.

"Žao mi je što ste razočarani, ali je moja dužnost, dužnost izabranog političara i poznavatelja pomorskog prava da izaberem ono što je najbolje za Sloveniju", kaže bivši ministar Marko Pavliha.

"Možda predloženi zakon o ekološkoj zoni nije idealno rješenje s aspekta međunarodnog prava, ali on je pravno prihvatljiv i naši sugovornici to razumiju", tvrdi Pavliha, dodajući da se njegova stajališta nisu promijenila otkako je u oporbenim zastupničkim klupama. "U aktivnu politiku stupio sam tek prije godinu dana. No, već u tom kratkom vremenu naučio sam kako je ključno značenje vjerodostojnosti. Danas nemamo nikakvog jamstva da će Hrvatska prihvatiti bilo kakvu odluku bilo kojeg arbitra. No, možete se kladiti da ja svoje uvjerenje neću prilagođavati okolnostima", napominje bivši slovenski ministar prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙