FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Arbitraža bolja od dugogodišnjeg spora oko mora

LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Slovenska bi politika morala Hrvatskojpredložiti da se pitanje granice na moru riješi arbitražom jer tajdugogodišnji spor, tvrdi u novinskoj polemici s bivšim slovenskimministrom prometa i ekspertom za pomorsko pravo Markom Pavlihomnekadašnji diplomat, sada novinar i publicist ljubljanskog lista"Dnevnik", Franco Juri.
LJUBLJANA,30. kolovoza(Hina) - Slovenska bi politika morala Hrvatskoj predložiti da se pitanje granice na moru riješi arbitražom jer taj dugogodišnji spor, tvrdi u novinskoj polemici s bivšim slovenskim ministrom prometa i ekspertom za pomorsko pravo Markom Pavlihom nekadašnji diplomat, sada novinar i publicist ljubljanskog lista "Dnevnik", Franco Juri.

"Često se rutinski ponavljaju ocjene kako je arbitražni postupak kompliciran, no najkompliciraniji je ako ga nitko formalno ne pokrene. Četrnaest godina neučinkovitog dogovaranja (o granici na moru) dovelo je do stanja u kojemu je kompromis sve teži ako ne i nemoguć. Upravo za takve slučajeve postoje mjerodavne međunarodne ustanove (sudovi) pred kojima je moguće na argumentiran i sustavan način iznijeti sva vlastita navodna prava i očekivanja. Prije toga se je potrebno dogovoriti da ključna presuda bude obvezujuća za obje države. Postavimo takav zahtjev i formalno, a ako druga strana na to pristane, suvišne će biti bojazni da neka strana neće poštovati arbitražnu presudu", navodi u svojem stajalištu u ljubljanskom "Dnevniku" od utorka Franco Juri.

Takvim bi prijedlogom što bi ga iznijela Hrvatskoj i mjerodavnim međunarodnim ustanovama ("uključujući i EU", napominje Juri) slovenska vlada učinila "jedini logični potez" umjesto da se blamira sadašnjim "neprovedivim i politički manipulativnim Podobnikovim zakonom", odnosno prijedlogom zakona o ekološkoj zoni, ocjena je Jurija.

Takvim bi postupkom, navodi on, Slovenija pokazala "zrelost europske demokratske države" koja "vjeruje u moć međunarodnog prava" kad je riječ o međudržavnim sporovima, a domaća bi javnost konačno doznala "da li su sva obećanja koja su im godinama davali političari bila utemeljena".

"Pozivati se unaprijed na hrvatsku nekooperativnost je nekorektno i to produžava okolnosti permanentnog spora. Događanje u Piranskom zaljevu treba tretirati na ozbiljan i odgovoran način. Vlada to očito nije u stanju. Neodgovorne izjave našeg ministra vanjskih poslova koji govori da su ribari privatne osobe, a ne predstavnici države, dokazuju da vlast uopće nije svjesna vlastite odgovornosti u izazivanju neprijateljstva na moru. Do mržnje među ribarima nije došlo samo tako, njihov ekstremizam posljedica je dviju diplomacija koje su im niz godina prodavale rog za svijeću, ali i rezultat nedefinirane granice na moru i sve siromašnijeg mora. Da dolazi do incidenata kriva je politika, u našem i hrvatskom slučaju lijeva i desna", navodi Juri koji dodaje da predlaganje slovenske jadranske zone ima i unutarnje političke razloge.

"Prijeti nam sindrom klasične gospodarske recesije. Što je bolje od vanjskog neprijatelja kako bi se pažnja javnosti udaljila od prijetećeg socijalnog kolapsa i masovnih otpuštanja zaposlenih", navodi Juri.

Bivši slovenski diplomat zaključuje svoju reakciju pozivom Pavlihi da u sadašnjoj situaciji djeluje kao "političar sa znanjem struke" kako bi se rasvijetlili problemi oko granice i kako bi došlo do "distanciranja od populista koji ne žele rješenje jer od konflikta žive".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙