FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta uputio prosvjed indonezijskom Ministarstvu prometa

ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta u četvrtak je u pismu Ministarstvu prometaRepublike Indonezije izrazio zabrinutost zbog zadržavanja hrvatskogbroda "Mirna" u luci Sarabaya, priopćilo je Ministarstvo.
ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta u četvrtak je u pismu Ministarstvu prometa Republike Indonezije izrazio zabrinutost zbog zadržavanja hrvatskog broda "Mirna" u luci Sarabaya, priopćilo je Ministarstvo.

Ovaj brod u vlasništvu "Lošinjske plovidbe" zadržan je u toj luci unatoč oslobađajućoj sudskoj presudi.

"Hrvatska i Indonezija su članice Međunarodne pomorske organizacije (IMO - International Maritime Organization) i ratificirale su većinu međunarodnih pomorskih konvencija.

Smatramo da su postupci indonezijske mornarice neprimjereni i nasilni te da se njima krše osnovna načela na kojima se temelje međunarodne pomorske konvencije i ostali propisi vezani uz slobodu plovidbe", stoji u pismu ministra Kalmete indonezijskom ministru prometa.

Također, ministar Kalmeta od ministra prometa Republike Indonezije traži da se kod svih nadležnih tijela Republike Indonezije zauzme za rješavanje slučaja broda "Mirna" sukladno odredbama svih međunarodnih pomorskih konvencija, a posebice u odnosu na postupke prema članovima posade broda.

Svoje pismo ministar mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske uputio je na znanje i glavnom tajniku Međunarodne pomorske organizacije, Međunarodnoj organizaciji rada (ILO) i Međunarodnoj federaciji transportnih radnika (ITF), navodi se u priopćenju.

Hrvatski veleposlanik u Indoneziji Aleksandar Broz u četvrtak je u Džakarti detaljno izvijestio Komisiju za vanjsku politiku i obranu indonezijskog parlamenta o događajima i stajalištu svoje zemlje o zapljeni hrvatskog broda "Marina", priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

To je dio napora hrvatske vlade da riješi slučaj broda koji je, nakon jednogodišnje pravne bitke s indonezijskim vlastima zbog navodnog nelegalnog prijevoza robe, od utorka još i zaplijenjen, a njegovih je 25 članova posada zatočeno upadom indonezijske mornarice.

Na sastanku, kojemu su prisustvovali i odvjetnik broda te indonezijski predstavnik Lošinjske plovidbe, doneseni su zaključci o akcijama Komisije prema tijelima koja su u njezinoj nadležnosti, piše u priopćenju.

U tekstu se dodaje i da je Komisija izrazila žaljenje zbog slučaja uz nadu da će nastali problem biti riješen, među ostalim i uz njezin doprinos.

Veleposlanik Broz razgovarao je i s indonezijskim ministrom vanjskih poslova Hassanom Wirayudom o modalitetima za privremeno puštanje broda da isplovi, dodaje se u priopćenju MVPEI-ja.

Također MVPEI ističe da se konzultacije među indonezijskim tijelima kao i s hrvatskim brodovlasnikom nastavljaju kao i suradnja veleposlanstva i indonezijskog MVP-a.

Nastupu hrvatskog veleposlanika pred parlamentarnom Komisijom prethodio je odlazak drugog čovjeka hrvatskog veleposlanstva u Surabayu gdje je u srijedu razgovarao s indonezijskim odvjetnikom Lošinjske plovidbe i s predstavnikom lučkog agenta iz Surabaye te posjetio posadu "Mirne" kako bi je izvijestio o tijeku akcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙