FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki general Weber preuzeo dužnost zapovjednika stožera NATO-a u BiH

SARAJEVO,31. kolovoza(Hina) - Američki general Louis Weber preuzeo je usrijedu u Sarajevu dužnost zapovjednika stožera NATO-a u Bosni iHercegovini čija je zadaća pomagati preustroj obrambenog sustava tezemlje kao i potraga za optuženima za ratne zločine i borba protivterorizma.
SARAJEVO,31. kolovoza(Hina) - Američki general Louis Weber preuzeo je u srijedu u Sarajevu dužnost zapovjednika stožera NATO-a u Bosni i Hercegovini čija je zadaća pomagati preustroj obrambenog sustava te zemlje kao i potraga za optuženima za ratne zločine i borba protiv terorizma.

Brigadni general Weber časnik je s prijašnjim iskustvom iz BiH kao i iz operacija američke vojske u Iraku, a u Sarajevo dolazi iz Washingtona gdje je obnašao dužnost načelnika odjela za obuku pri zapovjedništvu kopnenih snaga.

Weber je naslijedio generala Stevena Schooka koji je u BiH proveo godinu dana, najprije kao posljednji zapovjednik Stabilizacijskih snaga (SFOR), a zatim i kao prvi zapovjednik stožera NATO-a uspostavljenog u prosincu 2004. godine zajedno s vojnom misijom Europske unije (EUFOR).

Zapovjednik Južnog kila NATO-a američki admiral Harry Urlich koji je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti u srijedu u Sarajevu izjavio je kako je BiH sada znatno bliže pridruživanju programu "Partnerstvo za mir" nakon što je parlament Republike Srpske u utorak odlučio dati suglasnost za prijenos ovlasti na području obrane s entiteta na državnu razinu.

Na taj način, istaknuo je admiral Urlich, BiH će konačno dobiti jedinstvene vojne snage koje će služiti svim njezinim građanima. On je ipak podsjetio kako najvažniji uvjet za dalje približavanje BiH NATO-u ostaje privođenje svih optuženih za ratne zločine za kojima traga Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙