FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o pomirenju i ljudskim pravima u BiH - građani nezadovoljni stanjem

SARAJEVO,17. kolovoza(Hina) - Deset godina nakon rata u Bosni iHercegovini većina njenih građana stanje u toj zemlji smatra lošim ačetvrtina strahuje od obnove sukoba u slučaju povlačenja stranihvojnih snaga koje su i danas angažirane na očuvanju mira, upozorio jeu srijedu u Sarajevu Stefan Prisener, rezidentni koordinator Programaza razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP). Priesner je ove podatke iznio na Međunarodnoj konferenciji o pomirenju i ljudskim pravima koja se održava u glavnom gradu BiH u organizacijiUNDP-ja, Instituta za globalizam (Globalism Institute) te Globalnemreže za pomirenje (Global Reconciliation Network).
SARAJEVO,17. kolovoza(Hina) - Deset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini većina njenih građana stanje u toj zemlji smatra lošim a četvrtina strahuje od obnove sukoba u slučaju povlačenja stranih vojnih snaga koje su i danas angažirane na očuvanju mira, upozorio je u srijedu u Sarajevu Stefan Prisener, rezidentni koordinator Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP).

Priesner je ove podatke iznio na Međunarodnoj konferenciji o pomirenju i ljudskim pravima koja se održava u glavnom gradu BiH u organizaciji UNDP-ja, Instituta za globalizam (Globalism Institute) te Globalne mreže za pomirenje (Global Reconciliation Network).

Četvorodnevna konferencija okupila je stotinjak znanstvenika, političkih aktivista i predstavnika nevladinih organizacija koji, među ostalim, raspravljaju i o mogućoj uspostavi Povjerenstva za istinu i pomirenje u BiH što bi djelovalo po uzoru na slično tijelo u Južnoj Africi.

Podaci iz UNDP-jeva Programa za rano upozorenje govore kako je 70 posto stanovništva BiH procijenila da je protekli rat iznimno snažno utjecao na njihove živote a velika većina istodobno drži kako je nužno suditi počiniteljima ratnih zločina i kazniti ih.

Prisener je međutim istaknuo kako je očevidno da pravosuđe u BiH nema kapaciteta procesuirati na tisuće osoba odgovornih za ratne zločine čega su svjesni i obični ljudi.

"Više od 55 posto građana vjeruje kako je potrebno da uz sudove na utvrđivanju istine i gradnji povjerenja radi posebno povjerenstvo", kazao je dužnosnik UNDP-ja novinarima.

Za uspostavu povjerenstva za istinu i pomirenje u BiH založio se i bivši američki predsjednički kanidat Howard Dean koji također sudjeluje na sarajevskom skupu.

"Multietnička zemlja ne može opstati bez pomirenja i oprosta", ocijenio je Dean ali je istodobno istaknuo kako drži da su temeljni problemi u BiH gospodarske naravi odnosno da ta zemlja jednostavno treba više radnih mjesta i investicija pa bi onda i ukupno politčko stanje bilo bolje.

S takvom ocjenom nije se složio Miodrag Živanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Banja Luci.

On je kazao kako je najvažnije izmijeniti postojeći ustavno-pravi poredak BiH jer on generira nove podjele i drži na udaljenosti različitite etničke zajednice.

"Etničke distance (u BiH) danas su veće nego prije 10 godina", ustvrdio je Živanović dodavši kako i politički i gospodarski i obrazovni sustav u toj zemlji danas samo multipliciraju etničke podjele.

On je zaključio kako će trebati deseteljeća prije nego postojeće entičke matrice zamijene novi vrijednosni sustavi.

Veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima Mirza Kušljugić izjavio je kako se temljeni spor o budućnosti te zemlje vodi između dva moguća koncepta njezina razvitka pri čemu zagovornici i jednog i drugog postoje kako među domaćim tako i među inozemnim političkim snagama.

Jedan koncept, kako je pojasnio Kušljugić, je graditi multietničku državu s odvojenim unutarnjim entičkim strukturama dok drugi podrazumijeva punu integraciju zemlje i uspostavu BiH kao istinskog multietničkog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙