FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomisti kritiziraju Janšin koncept povlačenja države iz državnih tvrtki

LJUBLJANA, 5. rujna 2005. (Hina) - I tjedan dana nakon što je slovenskavlada prodala 30 posto svojih dionica u trgovačkom lancu "Mercator"slovenskim tvrtkama Istrabenzu i Pivovarni Laško slovenski premijerJanez Janša i dalje "s lijeva i s desna" dobiva kritike vodećihekonomista vezano za racionalnost tog poteza.
LJUBLJANA, 5. rujna 2005. (Hina) - I tjedan dana nakon što je slovenska vlada prodala 30 posto svojih dionica u trgovačkom lancu "Mercator" slovenskim tvrtkama Istrabenzu i Pivovarni Laško slovenski premijer Janez Janša i dalje "s lijeva i s desna" dobiva kritike vodećih ekonomista vezano za racionalnost tog poteza.

"Velike riječi o povlačenju države iz ekonomije bile su samo floskula", izjavio je nekadašnji predsjednik Janšinog strateškog ekonomskog vijeća Mičo Mrkaič koji uskoro odlazi u Međunarodni monetarni fond.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Bogomir Kovač, inače jedan od idejnih lidera oporbenih liberalnih demokrata (LDS), izjavio je da je prodaja "Mercatora" domaćim tvrtkama dovela do "incestuoznog vlasničkog odnosa" jer će dobavljači hrane i pića odsada krojiti njegovu konkurentnost i cijene, a država je odustala od javnog natječaja na kojemu je mogla dobiti visoku premiju za prodaju svojih dionica, te se sada odrekla stotinjak milijuna eura.

Još oštrije, Kovač se izrazio u novom broju tjednika "Mladina", rekavši u intervjuu da se slovenske lokalne ekonomske elite boje globalnog kapitala kao da je riječ o "turskim provalama" od prije nekoliko stoljeća.

"Imamo kapitalistički korporativizam s zatvorenim menadžerskim strukturama i menadžerskim elitama koje vide samo kratkoročne profite", rekao je Kovač, izražavajući skepsu da će ekonomski stručnjaci koje je premijer Janša okupio u svom vijeću funkcionirati onako kako bi trebalo.

Kovač je istodobno kritičan i na račun liberalnih demokrata čijem krugu i sam pripada.

Iako je više od desetljeća presudno utjecala na politiku i ekonomski razvoj, LDS je bila više pokret nego stranka i po tome slična hrvatskom HDZ-u, ocijenio je za "Mladinu" Kovač. Dodaje da sadašnju krizu u nekad vladajućoj stranci treba prevladati zbog njene važnosti u političkom životu iako je ona zadnjih godina i sama podržavala koncept "državnog kapitalizma s velikim utjecajem države".

(Hina) xfl yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙