FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Proglašenje slovenske zone unutarnja stvar

LJUBLJANA,25. kolovoza 2005.(Hina) - Proglašenje zaštićenog ekološkogpojasa u Jadranu unutarnja je stvar Slovenije, a Ljubljana je sazagrebom spremna na razgovore o razgraničenju ekološkog pojasa iepikontinentalnog pojasa dviju država, rekao je u četvrtak u razgovoruza komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministarvanjskih poslova Dimitrij Rupel, dodajući da je to pitanje posveodvojeno od pitanja granice koje među državama još nije riješeno.
LJUBLJANA,25. kolovoza 2005.(Hina) - Proglašenje zaštićenog ekološkog pojasa u Jadranu unutarnja je stvar Slovenije, a Ljubljana je sa zagrebom spremna na razgovore o razgraničenju ekološkog pojasa i epikontinentalnog pojasa dviju država, rekao je u četvrtak u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, dodajući da je to pitanje posve odvojeno od pitanja granice koje među državama još nije riješeno.

"Razgraničenje naših zona u Jadranu posebno je pitanje, tu ne govorimo o državnoj granici", rekao je Rupel u razgovoru na pitanje kako će Slovenija kontrolirati zaštićenu zonu koju parlament namjerava proglasiti u skladu s zakonskim prijedlogom koji je u četvrtak prihvatila vlada Janeza Janše, s tumačenjem da je riječ o strateškom potezu kako bi se dugoročno zaštitili slovenski interesi na Jadranu i njen "status pomorske države".

Rupel je u razgovoru za POP-TV rekao da je njegovo ministarstvo u doradu zakonskog prijedloga zakona o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu na Jadranu bilo uključeno u zadnjoj fazi jer je to pitanje kako je rekao "unutarnja stvar Slovenije iako ima neke vanjskopolitičke dimenzije".

Slovenija je, rekao je Rupel, pomorska država s epikontinentalnim pojasom i dostupom do međunarodnih voda, pa - kako je pojasnio - u skladu s time po međunarodnom pravu ima pravo i na proglašenje morskih zona. Slovenija je o razgraničenju svoje i hrvatske zaštićene zone spremna razgovarati s Hrvatskom, ali je to pitanje odijeljeno od pitanja državne granice. Pri tome, dodao je Rupel, Slovenija ne bježi od eventualne arbitraže iako se boji, kako je pojasnio, da nema jamstava da bi Hrvatska prihvatila odluku budućeg arbitra.

Rupel je rekao da je danas telefonski razgovarao s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, ali je naglasio da nije bilo riječi o današnjoj odluci slovenske vlade da zakonski tekst prijedloga zakona pošalje u parlament nego o navodnom "okupljanju hrvatskih ribara" u Piranskom zaljevu koji su pokušali izazvati incident. Rupel je rekao da se brijunski dogovor dviju vlada o izbjegavanju incidenata dobro provodi i da ga ne mogu ugroziti "oluje u čaši mora", odnosno povremene svađe ribara u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu. Rupel nije želio komentirati današnje povlačenje hrvatskog veleposlanika Marija Nobila na konzultacije u Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙