FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić predvodio hodočašće hrvatskih katolika u Washingtonu

WASHINGTON,5. rujna(Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanićpredvodio je u nedjelju u Washingtonu 35. hodočašće hrvatskih vjernikaiz Sjedinjenih Država i Kanade u nacionalno svetište Bezgrešnog začećagdje se nalaze dvije hrvatske Marijine kapelice, Majke Božje Bistričkei Kraljice mira.
WASHINGTON,5. rujna(Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju u Washingtonu 35. hodočašće hrvatskih vjernika iz Sjedinjenih Država i Kanade u nacionalno svetište Bezgrešnog začeća gdje se nalaze dvije hrvatske Marijine kapelice, Majke Božje Bistričke i Kraljice mira.

Kardinal Bozanić predvodio je procesiju i misu u kojima su sudjelovali i nadbiskup washingtonski kardinal Theodore McCarrick i jedini američki biskup hrvatskog podrijetla Blase Cupich iz Rapid Cityja (Južna Dakota).

Govoreći povodom ovog jubilarnog marijanskog hodočašća Bozanić je na misi hrvatsko katolištvo okarakterizirao kao bitno marijansko.

"Ono je marijansko. Ono je obiteljsko. Ono stvara zajedništvo", rekao je skupini od oko 300 hrvatskih hodočasnika.

Prije 35 godina hrvatski katolici u SAD-u i Kanadi podigli su dvije Marijine kapelice u najvećoj katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, a posvetio ih je 1970. tadašnji nadbiskup zagrebački pokojni kardinal Franjo Kuharić.

Kardinal McCarrick, deklarirajući se kao prijatelj hrvatskog naroda, pozdravio je okupljene vjernike riječima "dobro došli" na hrvatskom jeziku.

"Bio sam u Hrvatskoj toliko puta, u dobrim i lošim vremenima i divno je vidjeti ih ovdje s kardinalom i osjetiti što velika katolička vjera u hrvatskom narodu znači svima nama", rekao je on hrvatskim novinarima.

Joan Cieorg, treća generacija američkih Hrvata iz Steeltona iz Pennsylvanija, često dolazi na godišnja hrvatska marijanska hodočašća u Washingtonu.

"Ovo je divno. Ništa nije tako lijepo kao slavljenje vlastitog nasljeđa", rekla je ona novinarima naglašavajući da sebe smatra Hrvaticom mada je već treća generacija potomaka hrvatskih useljenika.

Jozo Dijak, koji je tijekom najnovijeg rata u Sjedinjene Države iselio iz Travnika u Bosni i Hercegovini, došao je na hodočašće iz Columbie u Marylandu.

"Ovo nam znači mnogo. Mi smo daleko od svoje domovine i od svojih najbližih. Jedino nas zbližavaju ova okupljanja", rekao je on.

Bozanić je tijekom hodočašća posvetio dvije spomen ploče koje će biti postavljene na zidove hrvatskih kapelica u bazilici Bezgrešnog začeća.

Na spomen ploči kod oltara Majke Božje Bistričke uklesane su riječi zahvale Papi Ivanu Pavlu II. za beatifikaciju hrvatskog mučenika kardinala Alojzija Stepinca čiji se lik nalazi u medaljonu mozaika ove kapelice.

Na spomen ploči kod oltara Majke Božje Kraljice Mira stoji da je podižu Hrvati kao simbol zahvalnosti Bogu za postignuće slobode i mira za crkvu i domovinu Hrvatsku kao i za crkvu i narode istočne Europe koji su trpjeli progone u vrijeme komunizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙