FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 4. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

TEHERAN - Iran je u nedjelju izvijestio kako moguće prijetnje UN-ova Vijeća sigurnosti neće uvjeriti vladu te zemlje da prekine s nuklearnim programom, prenose agencije. Dužnosnici SAD-a i EU-a upozorili su kako će se zauzeti za to da problem iranskog nuklearnog programa bude iznesen pred Vijećem sigurnosti koje bi toj zemlji moglo nametnuti sankcije. No Iranci, koji opovrgavaju navode o postojanju tajnih planova o stvaranju atomske bombe, tvrde da ne namjeravaju zamrznuti preradu urana u tvornici u Isfahanu. "Naše je legitimno pravo da razvijamo nuklearnu tehnologiju u mirotvorne svrhe i od toga nećemo odustati", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi.

BERLIN - Njemački ministar za okoliš Juergen Trittin u nedjelju je izjavio kako stoji iza svojih komentara iznesenih nedugo nakon što je uragan Katrina pogodio SAD, a odnose se na kritiku upućenu američkoj administraciji koja je, prema njegovu mišljenju "na pogrešnoj strani kada je riječ o politici te zemlje prema pitanju klime i klimatskih promjena". Konzervativna oporba optužila je Trittina, člana Stranke zelenih, za neosjetljivost nakon što je u utorak u listu Frankfurter Rundschau objavljen njegov članak. Trittin je rekao kako ga je uredništvo lista zamolilo da napiše članak za izdanje od ponedjeljka, "dakle, u trenutku kada je javnost još vjerovala da je uragan Katrina prošao bez ozbiljnijih posljedica".

NEW ORLEANS - Dok se umorne i iscrpljene izbjeglice evakuiraju u nedjelju, u razrušenom New Orleansu počelo je uklanjanje mrtvih tijela, za koje se vjeruje da će ih biti na tisuće. Nitko ne zna koliko je života odnio razorni uragan Katrina i koliko ih je još podleglo čekajući da budu spašeni. Trupla su posvuda: neka su još skrivena u potkrovljima, neka plutaju po razrušenom gradu, a neka leže napuštena na autocestama. Craig Vanderwagen, vojni stručnjak za zdravstvo, rekao je da se u samo jednoj mrtvačnici u zatvoru St. Gabriel očekuje tisuću do dvije tisuće tijela.

WASHINGTON - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu na proslavi 20. obljetnice hrvatske katoličke misije Sv. Blaža u Washingtonu značenje ovakvih misija za održavanje katoličke vjere i nacionalnog osjećaja u američkih Hrvata. "Hrvatski katolici bit će raspoznatljivi u Americi dok se budu okupljali u svojim katoličkim zajednicama", rekao je Bozanić okupljenim hrvatskim vjernicima u crkvi Gospe od pobjede. "Osjećamo da je najjače hrvatsko okupljanje oko katoličkih misija posvuda po svijetu. One su tu da ljudima omoguće vjerničko okupljanje, ali one indirektno onda služe i u podržavanju nacionalne svijesti i nacionalne pripadnosti i očuvanju naše hrvatske kulture u inozemstvu", rekao je Bozanić hrvatskim novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙