FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić u Petrinji predvodio misno slavlje u čast sv. Lovre

PETRINJA, 10. kolovoza 2005.(Hina) - Zagrebački kardinal Josip Bozanićpredvodio je euharistijsko slavlje u petrinjskoj župnoj crkvi koja jeu srijedu slavila blagdan svoga zaštitnika sv. Lovre.
PETRINJA, 10. kolovoza 2005.(Hina) - Zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u petrinjskoj župnoj crkvi koja je u srijedu slavila blagdan svoga zaštitnika sv. Lovre.

Tim euharistijskim slavljem obilježava se i peta obljetnica posvete crkve, te deseta obljetnica oslobođenja grada Petrinje i cijele Banovine.

Ovo je veliki dan za crkvu i vjernike Petrinje, proslava blagdana njihova zaštitnika sv. Lvore, đakona rimskoga iz prvih vremena Crkve. Petrinja je od davnina sv. Lovru mučenika odabrala za svoga zaštitnika, jer je upravo na današnji dan daleke 1594. oslobođena od Turaka, istaknuo je u propovijedi kardinal Bozanić. Naveo je da su i u to vrijeme svi znakovi kršćanske vjere bili uništeni, ali da je crkva svojom unutarnjom snagom obnovljena i nastavila život. Stanovništvo ovoga kraja nadalo se da se te strahote više neće ponoviti, a dogodile su se nakon više od 400 godina, početkom 1991. kada je taj kraj okupiran u srbočetničkoj agresiji, a crkva sv. Lovre 1992. sravnjena sa zemljom, naveo je Bozanić.

Dodao je da su u toj krvavoj nedavnoj prošlosti taj grad i cijela Banovina dali mnoge živote za svoj dom i domovinu, za budućnost novih generacija.

Ne smijemo upasti u iluziju kao da se ništa nije dogodilo, prošlost se, dodao je, ne zaboravlja, nosimo je u sjećanju. Danas često slušamo o miru, pomirenju i praštanju, mi opraštamo snagom vjere i upravo snagom vjere možemo zadobiti unutarnji mir, proučio je.

Posebno je pozvao mlade da otvaraju vrata Kristu Gospodinu.

U propovijedi je kardinal govorio i o zagrebačkom Caritasu, istaknuvši da mirne duše nasuprot svih ljudskih nesavršenosti zagrebački Caritas može reći, moja su dobra na stotine napuštene djece, koju je Caritas spasio i othranio, toliki hendikepirani koji su dom našli samo u njemu. Na stotine napuštenih od vremena komunizma kada je rad Caritasa bio zabranjivan do danas. Zagrebački Caritas prihvatio je i uveo u normalni život stotine djece. To su njegova dobra i usred svih izazova i nesavršenosti Crkva će na tom putu i dalje djelovati, istaknuo je u propovijedi kardinal Bozanić.

Nakon euharistijskog slavlja blagoslovio je Župni pastoralni centar "Kardinal Franjo Kuharić", koji je sagrađen uz petrinjsku župnu crkvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙