FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić: Hrvatskoj je potrebno pozitivno društveno ozračje

MARIJA BISTRICA, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Molimo za Hrvatsku, kojojje potrebno pozitivno društveno ozračje i prepoznavanje vlastitihuspjeha, pozvao je danas vjernike na blagdan Velike Gospe zagrebačkinadbiskup kardinal Josip Bozanić u nacionalnom Marijanskom svetištu uMariji Bistrici, gdje je predvodio svetu misu.
MARIJA BISTRICA, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Molimo za Hrvatsku, kojoj je potrebno pozitivno društveno ozračje i prepoznavanje vlastitih uspjeha, pozvao je danas vjernike na blagdan Velike Gospe zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u nacionalnom Marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, gdje je predvodio svetu misu.

Povijest je obilježena krajnjom napetošću dobra i zla, rekao je Bozanić dodajući kako u današnjoj kulturi prevladava misao da se uz pomoć tehnike, napretka i blagostanja čovjek može osloboditi zla. To su dobri čimbenici ali nisu odlučujući, rekao je. Majka Božja svjedoči da je unutarnje zlo ono koje trebamo pobijediti, kazao je Bozanić.

Majka Božja je najveće znamenje Božje pobjede nad zlom, rekao je nadbiskup zagrebački i pozvao hodočasnike da joj se mole za mir u dušama ljudi i našega hrvatskog društva.

Molimo za Hrvatsku kojoj je potrebno pozitivno društveno ozračje i prepoznavanje vlastitih uspjeha. Svoje molitve također upućujemo i za mir među narodima, za društva koja su ogrezla u hedonizmu i spolnoj izopačenosti, rekao je Bozanić, upozorivši još i na zlo nekontrolirane manipulacije i pokusa nad čovjekom.

Misnom slavlju u crkvi na otvorenom u Mariji Bistrici bilo je nazočno oko 30 tisuća vjernika i hodočasnika, koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske.

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo proslavljen je euharistijskim slavljem u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, gdje se okupilo dvadesetak tisuća vjernika, te u Sinju, gdje se okupilo više od 50 tisuća vjernika iz Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

Na misnom slavlju u Aljmašu đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić istaknuo je potrebu svakog čovjeka da pronalazi radost života. Radost nije u materijalnim stvarima, skupim kućama i bogatstvu, već u srcu čovjeka spremnog da se otvori drugom čovjeku. Radost je u vjeri, a to se potvrđuje velikim štovanjem Marije zagovornice čovjeka. Sreća i radost u obitelji, mladost bez droge - to su istinske vrijednosti, rekao je biskup.

Podsjetio je na teške dane progonstva ali i na vjeru koju je aljmaška Gospa uvijek ulijevala svom vjernom puku. Nažalost, danas je mnogo onih koji umanjuju radost života, onih koji se trude da umanje vrijednosti Domovinskog rata od 1991. do 1995., da umanje strahote hrvatskih stradalnika; danas heroji postaju krivci. Kroz sve to prisutno je razočaranje čovjeka, njegova nesigurnost za budućnost, kazao je biskup Srakić.

U Sinju, gdje se Sinjska Gospa Čudotvorna posebno štuje kao zaštitnica grada, splitsko- makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio misno slavlje, posebno je govorio o potrebi borbe protiv egoizma te o potrebi očuvanja zajedništva i tradicije.

Egoizam vodi u propast, a euharistija nas poziva na zajedništvo i civilizacijsku ljubav. Trebamo čuvati i njegovati memoriju i tradiciju, rekao je nadbiskup Barišić i naglasio da to nije zatvaranje u prošlost, nego nada u budućnost jer je, istaknuo je, tradicija bogatstvo bez koje nema ni budućnosti.

Prije središnjeg misnog slavlja, u procesiji ulicama Sinja sliku čudotvorne Gospe Sinjske nosili su alkari i alkarski momci, te policajci, hrvatski vojnici i mladi svećenici.

Gospina slika ove je godine upravo za današnji blagdan obnovljena i restaurirana, što je izveo stručnjak Restauratorskog zavoda iz Splita Josip Delić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙