FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić na proslavi Hrvatske katoličke misije u Fairviewu

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska katolička misija sv. IvanaKrstitelja u Fairviewu (Fervju), na njujorškom području, proslavilaje 25 godina postojanja svečanim misnim slavljem koje je jučerpredvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, ukoncelebraciji voditelja Misije don Giordana Belanića i još petoricesvećenika, izvijestilo je danas Tajništvo Hrvatske biskupskekonferencije (HBK).
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska katolička misija sv. Ivana Krstitelja u Fairviewu (Fervju), na njujorškom području, proslavila je 25 godina postojanja svečanim misnim slavljem koje je jučer predvodio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u koncelebraciji voditelja Misije don Giordana Belanića i još petorice svećenika, izvijestilo je danas Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

U propovijedi kardinal Bozanić naglasio je da je blagopokojni papa Ivan Pavao II., kada je pripremao Crkvu za veliki jubilej dvije tisućite godine, često naglašavao kako je jubilej važan trenutak u životu čovjeka i ljudske zajednice.

"Jubilej je posebna prigoda da se zastane kako bismo vidjeli što je sve prošlo, ali isto tako da se pogled usmjeri prema naprijed. I ova vjernička zajednica slavi srebrni jubilej, 25 godina postojanja, djelovanja i okupljanja. Dok gledamo unatrag, zahvaljujemo Bogu za dar koji je obogatio ovu mjesnu crkvu, ali i sve nas, jer smo kroz 25 godina imali mogućnost redovitog okupljanja, slavljenja mise na hrvatskom jeziku i redovitog pjevanja hrvatskih pjesama", naglasio je kardinal Bozanić.

Hrvatsku katoličku misiju sv. Ivana Krstitelja u Fairviewu osnovao je prije 25 godina tadašnji biskup Leo Gerety na zahtjev ondašnjeg župnika Rogera Reynoldsa.

U Misiji duhovnu okrjepu pronalaze Hrvati iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a najviše vjernici s otoka Suska kojih u New Jerseyu ima više od 3500, dok u nadbiskupiji Nawark živi oko 30 tisuća Hrvata.

Od samoga početka Misiju vodi don Giordano Belanić, podrijetlom iz krčke biskupije s otoka Ilovika kod Lošinja, inkardiniran u nadbiskupiji Nawark.

Na misi na hrvatskom jeziku redovito se svake nedjelje okuplja više od 250 vjernika, a svećenik kontaktira s 200 obitelji.

Pri Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Ivana Krstitelja u Fairviewu, pod vodstvom don Giordana Belanića, djeluje Hrvatska humanitarna djelatnost koja je osnovana za vrijeme Domovinskog rata kako bi pomagala župama i Caritasima diljem Hrvatske.

Ta organizacija ne pomaže samo u Hrvatskoj, nego i na drugim područjima koja su u potrebi, kao što su Središnja i Južna Amerika, Haiti, Afrika i Indija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙