FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Skoplju počela izgradnja Memorijalnog centra holokausta

SKOPLJE, 2. rujna 2005. (Hina) - U Skoplju je u petak počela izgradnjaMemorijalnog centra holokausta Židova polaganjem kamena temeljca zabudući kompleks od 4 tisuće četvornih metara.
SKOPLJE, 2. rujna 2005. (Hina) - U Skoplju je u petak počela izgradnja Memorijalnog centra holokausta Židova polaganjem kamena temeljca za budući kompleks od 4 tisuće četvornih metara.

Kamen temeljac položio je predsjednik Vlade Makedonije Vlado Bučkovski na prigodnoj svečanosti u nazočnosti makedonskog državnog vrha, diplomatskog kora, preživjelih Židova iz Makedonije te gostiju iz Izraela. Premijer Bučkovski je naglasio kako Memorijalni centar holokausta na simboličan način vraća žrtve iz logora Treblinka u njihov kvart među sinagogama, dućanima, radionicama i među njihovim sugrađanima s kojima su stoljećima živjeli.

Makedonski građani, dodao je on, nikada neće zaboraviti svoje sugrađane Židove i kao izraz velikog poštovanja prema njima a na osnovu zakona o denacionalizaciji Republika Makedonija osnovala je Fond holokausta u koji je prenesena imovina Židova stradalih u fašističkim logorima od čega će se izgraditi centar. Ponosni smo, naglasio je Bučkovski, što je Makedonija jedina država u Europi koja je riješila problem restitucije imovine deportiranih Židova u Drugom svjetskom ratu.

Memorijalni spomen-dom na prostoru od preko 4 tisuće četvornih metara u centru Skoplja bit će kombinacija muzejsko-izložbenog prostora s koncertnom dvoranom i nudit će mogućnosti za unapređenje kulturnog, tradicionalnog i povijesnog nasljeđa Židova u Makedoniji.

Predsjednik Židovske zajednice u Makedoniji Samuel Sadikario na svečanosti je rekao da su u temelje Centra u kome će biti upisana imena svih stradalih Židova iz Makedonije, ugrađeni kameni blokovi iz Jeruzalema i Bitole kao simbol povezanosti. Ovaj spomen-dom sličan onima iz Jeruzalema, Washingtona i Berlina, naglasio je on, imat će i širi regionalni značaj s porukom da se holokaust nikada ne zaboravi.

U ožujku 1943. godine 7.200 makedonskih Židova deportirani su u logor Treblinka odakle se nitko nije vratio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙