FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nešto niže, no s potencijalom za daljnji uzlet

LONDON, 16. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Iako je cijena barela nafteu utorak na naftnim tržištima kliznula ispod 66 dolara, ponovno bimogla nastaviti svoj nedavni uzlet uslijed i nadalje prisutnihnapetosti oko obnove iranskog nuklearnog programa i snažne potražnjeza gorivom u SAD-u.
LONDON, 16. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Iako je cijena barela nafte u utorak na naftnim tržištima kliznula ispod 66 dolara, ponovno bi mogla nastaviti svoj nedavni uzlet uslijed i nadalje prisutnih napetosti oko obnove iranskog nuklearnog programa i snažne potražnje za gorivom u SAD-u.

Cijena barela na njujorškom tržištu spustila se 36 centi, na 65,91 dolar za barel. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio 25 centi, na 65,33 dolara.

Od početka godine cijene nafte su poskočile čak 52 posto uslijed zabrinutosti da će naftna industrija imati poteškoće s proizvodnjom i preradom dovoljnih količina nafte. Najnoviji podaci o razini tjednih američkih zaliha trebali bi u srijedu pokazati koliko je na njih utjecao nedavni niz problema u rafinerijama.

Odluka Irana da obnovi svoj nuklearni program nastavlja podržavati visoke cijene nafte. Taj potez tog je drugog po veličini proizvođača OPEC-a stavio na listu promatranja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), no sankcije su još daleka mogućnost.

"Ne bi bila najmudrija odluka uvesti sankcije Iranu sad kad trebamo svaki barel nafte koji izvoze", smatra Mark Keenan, iz fonda koji ulaže u robna tržišta MPC.

Vijesti o ponovnom pokretanju proizvodnih operacija u kalifornijskoj rafineriji američkog giganta Chevrona te pogonu ConocoPhillipsa u Ilinoisu pomogla je ublažiti zabrinutosti tržišta oko dostatnosti isporuka nafte. Međutim, snažan potres u Japanu, trećeg po veličini uvoznika nafte u svijetu, prisilio je Nippon Oil Corp. na zatvaranje rafinerije kapaciteta 145.000 barela dnevno na neodređeni rok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙