FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će izraelsko povlačenje iz Gaze i s dijelova Zapadne obale "udahnuti novu energiju" razgovorima između Palestinaca i Izraela o teškim temama poput pitanja granica, statusa Jeruzalema, te sigurnosnim pitanjima, izjavio je pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka David Welch. Welch, koji se vratio ovaj tjedan sa Bliskog istoka, izrazio je nadu da će Palestinci i Izraelci iskoristiti izraelsko povlačenje kao priliku za izgradnju povjerenja kako bi se moglo krenuti na rješavanje pitanja zacrtanih u izvršnom dijelu mirovnog plana kojeg su sve strane prihvatila u 2003. a predviđa povlačenje Izraela sa okupiranih teritorija koje bi vodilo stvaranju palestinske države.

PARIS - Velika Britanija, Njemačka i Francuska, koji djeluju u ime EU, žele nastaviti razgovore sa Iranom o njegovom nuklearnom programu, usprkos tome što su otkazale sastanak sa Iranom na tu temu zakazan za 31. kolovoza, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy. Douste-Blazy prisnažio je da tri europske zemlje ne zatvaraju vrata Iranu za kojeg zapadne zemlje sumnjaju da potajno nastoji proizvesti nuklearno oružje.

WASHINGTON - Amerikanci su sve nezadovoljniji predsjednikom Georgeom W. Bushom zbog rata u Iraku i povećanja cijene goriva, pokazale su tri ankete objavljene ovog tjedna. Pedesetosam posto Amerikanaca ima loše mišljenje o radu predsjednika Busha, dok ih 40 posto ima pozitivno mišljenje, prema anketi Harris Interactive objavljenoj u srijedu. U lipnju su brojke istog instituta za ispitivanje javnog mnijenja iznosile 55 posto na strani nezadovoljnika i 45 posto onih koji su za Busha. Rat u Iraku i gospodarstvo, posebice povećanje cijene goriva, dvije su teme koje najviše brinu Amerikance, ističe Harris Interactive objašnjavajući njihovo nezadovoljstvo.

TOKIO - Šestostrani razgovori usmjereni na okončanje sjevernokorejskog nuklearnog programa mogli bi se nastaviti 2. rujna, izjavio je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wu Dawei. Riječi kineskog dužnosnika prenio je čelnik japanske Socijaldemokratske stranke Mizuho Fukushima nakon sastanka sa Wuom. Glasnogovornik japanske stranke rekao je da Wu nije obrazložio da li su Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja pristali na taj datum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙