FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sanda Rašković Ivić kritizira Sanadera i Mesića

BEOGRAD, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska je učinila genocid nadsrpskim narodom i zato bi Ivu Sanadera i Stjepana Mesića trebalo bitisramota zbog izjava da je Hrvatska ponosna na "Oluju" i da je taakcija bila briljantna, izjavila je za beogradski dnevnik "Blic"potpredsjednica Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice SandaRašković Ivić, kći pokojnog Jovana Raškovića, vođe pobunjenih Srba uHrvatskoj.
BEOGRAD, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska je učinila genocid nad srpskim narodom i zato bi Ivu Sanadera i Stjepana Mesića trebalo biti sramota zbog izjava da je Hrvatska ponosna na "Oluju" i da je ta akcija bila briljantna, izjavila je za beogradski dnevnik "Blic" potpredsjednica Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice Sanda Rašković Ivić, kći pokojnog Jovana Raškovića, vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

"Te poruke Sanadera i Mesića govore da u hrvatskim vlastima nema uopće dobre volje i želje da se napravi uvid u vlastiti zločin", rekla je Sanda Rašković Ivić, dodajući da je Hrvatska u ofenzivi "s 21.000 četvornih kilometara organizirano etnički očistila gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo, osim staraca koji se nisu mogli ni kretati".

"Ubijeno je 2500 ljudi. Ako se zna da je 'Oluja' još od 1993. detaljno pripremana i planirana, to nikako nije eksces, nego genocidna akcija", istaknula je, dodajući da zločin u Srebrenici nitko u Srbiji nije nazvao briljatnom akcijom, niti je rekao da je ponosan na to što se dogodilo, zbog čega je ona ponosna.

"Tadić je imao puno pravo od Mesića tražiti da se odredi prema 'Oluji' jer on to zaista treba učiniti. Naš se državni vrh odredio prema ratnim zločinima. I svi, uključujući i premijera Koštunicu, koji nisu bili u Srebrenici odredili su se prema tim zločinima. Nažalost, hrvatske vlasti su se odredile i 'Oluju' će slaviti kao državni, vojni i politički uspjeh", rekal je potpredsjednica DSS-a. Dodala je da je njezin otac Jovan Rašković godine 1992. govorio da se "Srbi ne bi trebali bojati nečega što se događalo 1941. godine, ali bi se trebali bojati 'kristalne noći' u kojoj će biti zbrisani s tog teritorija, što se praktično dogodilo".

Osim hrvatskih vlasti, za ono što se dogodilo kriv je, istaknula je, i Slobodan Milošević. "Njegova odgovornost je u tome što je pomogao puč u SDS-u, u kojem je moj otac izbačen iz stranke na grub način. Prednost je dana Milanu Babiću, a time se forsirala i huškala ratna opcija. Pogubno je bilo to što je Milošević uvjeravao Krajišnike da imaju državu, a onda ih ostavio na cjedilu", dodala je Sanda Rašković Ivić.

Odnos Haškog suda prema Hrvatima koji su činili zlodjela u "Oluji" govori o tome da taj sud ipak želi kazniti sve zločince, istaknula je, dodajući kako joj je "jedino žao što Tuđman nije živ da u Hagu pravi društvo Miloševiću". Za trenutačne političke odnose Srbije i Hrvatske rekla je da je riječ o "pristojnosti s golemom distancijom i nevjericom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙