FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska bi za početak pregovora s EU-om trebala lobirati i u Ljubljani

LJUBLJANA,2. rujna(Hina) - Potpora premijera Janeza Janše ulaskuHrvatske u Europsku uniju državnički je potez, ocjenjuje se ukomentaru "Primorskog dnevnika", lista slovenske manjine u Trstu, inapominje kako bi Hrvatska za što skoriji početak pregovora sEuropskom unijom trebala lobirati i u Ljubljani, a ne samo u Rimu iBeču.
LJUBLJANA,2. rujna(Hina) - Potpora premijera Janeza Janše ulasku Hrvatske u Europsku uniju državnički je potez, ocjenjuje se u komentaru "Primorskog dnevnika", lista slovenske manjine u Trstu, i napominje kako bi Hrvatska za što skoriji početak pregovora s Europskom unijom trebala lobirati i u Ljubljani, a ne samo u Rimu i Beču.

"Osam predsjednika vlada država Europske unije pozvalo je u pismu premijeru Tonyju Blaireu da pregovori s Hrvatskom što prije započnu. Iako je pismo potpisala samo trećina europskih premijera, posebnu težinu imaju potpisi Berlusconija i Janše. Dvije susjedne države nemaju naime s Hrvatskom riješena sva pitanja, ali je očito prevladala državnička pozicija koja bilateralna pitanja stavlja u drugi plan", primjećuje komentator "Primorskog dnevnika", tršćanskog lista koji izlazi na slovenskom jeziku.

Zanimljivo je, navodi komentator, da sadašnja talijanska vlada ne pristaje na pritiske esulskih krugova koji su prije deset godina uspijevali da Italija uvjetuje pristup Slovenije Europskoj uniji, navodi komentator, dodajući da je ulazak Hrvatske u EU također u interesu Slovenije iako dvije države imaju otvorena pitanja.

"Ta su pitanja mnogo ozbiljnija od onih koje je pred ulazak u EU Sloveniji postavljala Italija, no Ljubljana će ih pokušati riješiti na bilateralnoj razini. Potpora Hrvatskoj u Sloveniji nije nešto novo iako se tome neki u Ljubljani protive. Što skoriji ulazak Hrvatske u EU u interesu je Slovenije, ali Hrvatska i sama mora ponešto učiniti. U prvom redu mora ispuniti zahtjev Haaga da se preda Gotovina. No, sigurno ne bi škodilo niti to da u Zagrebu shvate kako samo lobiranje u Rimu, u Beču i nekim drugim prijestolnicama neće biti dovoljno i da je za Hrvatsku najkraći put u Europu dogovaranje sa Slovenijom bez fige u džepu", zaključuje se u komentaru "Primorskog dnevnika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙