FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenski list pod pritiskom zbog "nedržavotvornog" komentara

LJUBLJANA, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Ljubljanski list "Dnevnik"doživio je osude za "nedržavotvorno ponašanje" budući da je postaviopitanje pravne utemeljenosti odluke slovenske vlade da predloži zakono ekološkom pojasu u Jadranu.
LJUBLJANA, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Ljubljanski list "Dnevnik" doživio je osude za "nedržavotvorno ponašanje" budući da je postavio pitanje pravne utemeljenosti odluke slovenske vlade da predloži zakon o ekološkom pojasu u Jadranu.

"Zbog upita ima li Slovenija uistinu pravo iz jedne same točke na moru proglasiti prema jugu svoju ekološku zonu i epikontinentalni pojas, naši su novinari u više navrata doživjeli kritičke opaske predstavnika vlade. Nijedan od vladinih predstavnika nije nam znao ponuditi zadovoljavajući odgovor na to neuralgično pitanje. Umjesto toga novinari su doživjeli kritičke opaske u smislu: Kakva je to igra, za koga vi radite - da li za Hrvate?", piše u ponedjeljak odgovorni urednik "Dnevnika" Miran Lesjak.

List je proteklog tjedna objavio i kritički komentar u kojemu se upitao o pravnoj utemeljenosti osnivanja slovenske ekološke zone u visini Vrsara i mogućnosti da se na tom području provodi suverenost i ekološka zaštita od strane slovenskih organa kad je to upitno i u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali.

Lesjak tvrdi da je shvaćanje novinarskog rada kao državotvorne zadaće "idiotizam" i da postoji više slučajeva pritisaka sadašnje vlade Janeza Janše na medije.

"Sloboda govora, nedržavotvornost, nevjerica, skeptičnost, pravo na drukčije mišljenje - sve su to kvalitete koje su i članove sadašnje vlade dovele na vlast i uvrstile nas u društvo s demokratskim pedigreom. Sadašnji pritisci na medije iz toga nas društva opet isključuju", tvrdi urednik ljubljanskog "Dnevnika" Miran Lesjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙