FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam posto američke djece ima poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću

WASHINGTON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Poremećaj pozornosti shiperaktivnošću (ADHD) bio je 2003. godine dijagnosticiran kod manjeod osam posto američke djece u dobi od 4 do 17 godina, a polovica ihje primala terapiju lijekovima, objavio je Američki centar za kontrolui prevenciju bolesti (CDC).
WASHINGTON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) bio je 2003. godine dijagnosticiran kod manje od osam posto američke djece u dobi od 4 do 17 godina, a polovica ih je primala terapiju lijekovima, objavio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

ADHD (od engl. naziva Attention Deficit Hiperactivity Disorder), nazivan i "hiperkinetički sindrom" ili "minimalna cerebralna disfunkcija" općenito se smatra neurobiološkim poremećajem a karakterizira ga nemogućnost održavanja usmjerene pozornosti, impulzivnost i hiperaktivnost, piše u tekst za "Plivu" na internetu prof. psihologije Ana Žele.

U dječaka su dvaput veći izgledi da pate od ADHD-a i to osobito ako dolaze iz siromašnijih obitelji, pokazalo je američko istraživanje provedeno 2003. godine. Riječ je o prvoj cjelovitoj analizi o tome koliko američke djece pati od ADHD-a i koliko ih prima terapiju lijekovima.

ADHD se za sad još ne može potpuno izliječiti, a kao terapija primjenjuju se psihofarmakološka sredstva, u prvom redu stimulatori središnjeg živčanog sustava koji reduciraju simptome kod gotovo 70 posto osoba koje pate od poremećaja pozornosti.

Prema rezultatima 2,5 milijuna od 4,4 dijagnosticirane američke djece u dobi od 4 do 17 godina (ili 56 posto) prima lijekove.

Da bi se nekom djetetu dijagnosticirao ADHD, ono mora pokazivati šest ili više simptoma tijekom šest mjeseci, a to uključuje poremećaj pozornosti tijekom nastave ili igre, česte pogreške zbog nepozornosti na nastavi, često neslušanje čak i kada mu se netko izravno obraća, neizvršavanje obveza i zaborav.

ADHD donosi velike troškove i obiteljima i društvu, otprilike 3,3 milijardi dolara godišnje, procijenio je američki CDC.

S druge strane, trajni i negativni učinci stimulansa također su dokumentirani a to su poremećaji spavanja, smanjeni apetit, sporiji rast, a moguće su i velike zdravstvene implikacije za milijune djece koja trenutačno uzimaju lijekove za ADHD.

Stoga, stručnjaci upozoravaju da je potrebno pratiti koliko djece ima ADHD te koliko njih se liječi.

Dijagnoza i simptomi poremećaja pozornosti

Točni uzroci ADHD-a slabo su poznati, no vjeruje se da su simptomi povezani s kemijskom neravnotežom u mozgu. U mnogim slučajevima i genetsko nasljeđe igra veliku ulogu, jer je otkriveno da se poremećaj ponavlja unutar obitelji, no postoje i mnogi čimbenici koji nisu genetske prirode. Primjerice, uzrok pojavljivanja ADHD-a može biti konzumiranje droga ili alkohola ili neki drugi problem za vrijeme majčine trudnoće, porođajna trauma, zlostavljanje u djetinjstvu, ozljede mozga kao posljedice nesreća, meningitis, encefalitis ili pak neki psihološki poremećaji, spominje u svome tekstu prof. Žele.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙