FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: KBC-u doniran uređaj za razbijanje kamenaca urološkog trakta

RIJEKA,25. kolovoza 2005.(Hina) - U riječkom Kliničkom bolničkom centrudanas je svečano predan na uporabu specijalni uređaj za razbijanjekamenaca urološkog trakta kroz kožu.
RIJEKA,25. kolovoza 2005.(Hina) - U riječkom Kliničkom bolničkom centru danas je svečano predan na uporabu specijalni uređaj za razbijanje kamenaca urološkog trakta kroz kožu.

Uređaj, litotriptor Dornier MedTech, vrijednosti 180.000 eura, doniran je prikupljanjem novca u organizaciji dr. Ivana Mancea iz Njemačke i Grada Rijeke.

Dr. Ivan Mance, umirovljeni njemački kirurg goranskog podrijetla, od 1994. putem organizacije "Njemačka pomoć za djecu u Hrvatskoj" prikupio je više od 2,5 milijuna eura pomoći za djecu u Hrvatskoj.

Danas donirani uređaj litotriptor omogućava zahvate bez otvaranja tjelesnih šupljina, opće anestezije, uporabe krvnih pripravaka, zračenja i antibiotika. Izaziva vrlo malo komplikacija, radi po načelu jednodnevne kirurgije te omogućava brzi oporavak i uštedu novca.

Pročelnik Odjela za kirurgiju riječkog KBC-a dr. Željko Fučkar rekao je da je nabavom toga uređaja riječka Urologija zaokružila svu tehnologiju na razini suvremenih europskih bolnica.

Inače, dr. Mance samo u 2005. planira, uz taj litotriptor, prikupiti i novac za kupnju sterilizatora za riječki KBC, popravak i opremu delničkog Doma zdravlja, opremu osnovnih škola u Brod Moravicama, Skradu i Brodu na Kupi, dječjeg vrtića "Nazaret" u Rijeci i obnovu osnovne škole u svom rodnom selu Šimatovu blizu Brod Moravica koja bi zatim služila za susrete i odmor djece s posebnim potrebama. Predvidio je i donaciju za nabavu opreme za dječji onkološki odjel Klinike Rebro u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙