FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac: sva će djeca učiti jedinstvenu povijest iz odobrenih udžbenika

ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Predstavnici Ministarstva znanosti,obrazovanja i športa te srpske zajednice dogovorili su na današnjemsastanku da će sva djeca u Republici Hrvatskoj, bez obzira na njihovunacionalnu pripadnost, učiti jedinstvenu povijest iz odobrenihudžbenika povijesti.
ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te srpske zajednice dogovorili su na današnjem sastanku da će sva djeca u Republici Hrvatskoj, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, učiti jedinstvenu povijest iz odobrenih udžbenika povijesti.

Ministarstvo će osigurati preduvjete da se za nastavu povijesti u hrvatskom Podunavlju i drugim multietničkim sredinama odaberu i koriste oni udžbenici koji omogućavaju jedinstven obrazovni sustav te zadovoljavaju najviše stručne standarde, rekao je ministar Dragan Primorac na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa srpskim predstavnicima - Miloradom Pupovcem, Vojislavom Stanimirovićem, Čedomirom Višnjićem i Jovanom Ajdukovićem.

Najavio je kako će se od sljedeće školske godine povijest učiti iz novih udžbenika usklađenih s Hrvatskim nacionalnim obrazovnim standardom (HNOS), naglasivši da će dodatni materijali za podučavanje najnovije povijesti biti dovršeni, a koristit će nastavnicima i profesorima povijesti kao priručna sredstva.

Na sastanku je ocijenjeno i da treba nastaviti rad na udžbeničkom i priručnom nastavnom materijalu, koji će biti usklađen s HNOS-om i najnovijim dostignućima povijesne znanosti. Koristit će ih nastavnici i profesori povijesti na području cijele Hrvatske i imat će ključnu ulogu u potpunoj reintegraciji kroz obrazovni sustav, kazao je Primorac.

Današnji razgovor, zajednički je ocijenjeno, pridonosi uspješnom završetku višegodišnjeg procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te jačanju domoljubnih osjećaja kod svih učenika.

Povijest u Republici Hrvatskoj je jedna i ona mora biti čestito, pošteno i objektivno prikazana, istaknuo je Primorac ocjenivši da je Hrvatska ušla u fazu ozbiljne zrelosti i puta prema Europskoj uniji.

Na upit o primjeni Dodatka za udžbenike za najnoviju povijest u školama, Primorac je kazao da taj Dodatak nije udžbenik, on je u fazi recenzije, ali kao službeni dokument on ne postoji. Dok nešto ne odobri Ministarstvo znanosti, ono kao takvo ne postoji, istaknuo je. Na novinarsko pitanje da komentira napise u novinama kako diplome s Ekonomskog i Pravnog fakulteta neće biti priznate u Europi, Primorac je rekao kako su meritorna obrazovna tijela prvi put čula za tu informaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙