FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić o smjeni zagrebačkog rabina

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Komentirajući odluku Vijeća Židovskeopćine Zagreb, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas dasu za smjenu rabina Kotela Dadona zaslužni uglavnom ateisti i da je toiz nekih drugih, a ne vjerskih razloga.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Komentirajući odluku Vijeća Židovske općine Zagreb, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da su za smjenu rabina Kotela Dadona zaslužni uglavnom ateisti i da je to iz nekih drugih, a ne vjerskih razloga.

Oni koji su najvećim dijelom ateisti i nemaju nikakve veze sa židovskom vjerom, izglasali su to što su izglasali, odgovorio je predsjednik Mesić zamoljen da komentira sinoćnju odluku Vijeća Židovske općine Zagreb da se s dosadašnjim rabinom Kotelom Dadonom ne sklopi novi ugovor i da se raspiše međunarodni natječaj za izbor novog.

Ne bi htio da rabin ode iz Hrvatske jer, dodao je predsjednik Mesić, jedan je ubijen u Drugom svjetskom ratu, a ne bi bilo dobro da drugoga istjeraju, iako nije riječ o potezu državnih organa.

Podsjetio je da je Koordinacija židovskih općina izglasala povjerenje rabinu.

Na sinoćnjoj sjednici Vijeća Židovske općine Zagreb razriješena je tromjesečna kriza, izvijestio je nešto poslije ponoći predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus.

Dvotrećinskom većinom glasova Vijeća odlučeno je da se ne sklapa novi ugovor s dosadašnjim rabinom Kotelom Dadonom.

Uobičajenom procedurom, kakvom je izabran i dosadašnji rabin, raspisat će se u najskorijem mogućem roku međunarodni natječaj za izbor novog, stoji u priopćenju.

Kotel Dadon inauguriran je početkom studenoga 1998. u Židovskoj općini u Zagrebu za rabina. Bila je to prva inauguracija rabina u Hrvatskoj nakon 55 godina. Za vrijeme bivše SFRJ postojao je samo jedan rabin za čitavu tadašnju državu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙