FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Iraku izvedena prva smaknuća zločinaca nakon Sadama

BAGDAD, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Irak je u četvrtak proveo prvapogubljenja osuđenih zločinaca nakon pada režima Sadama Huseina 2003.godine, rekao je glasnogovornik vlade Laih Kubba.
BAGDAD, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Irak je u četvrtak proveo prva pogubljenja osuđenih zločinaca nakon pada režima Sadama Huseina 2003. godine, rekao je glasnogovornik vlade Laih Kubba.

"U Bagdadu su u 10 sati izvedena smaknuća triju zločinaca, prva nakon pada (Sadamovog) režima", rekao je Kubba novinarima.

Ured iračkog predsjednika potpisao je naloge za smrtnu kaznu protiv trojice ljudi, koje je sud provincije Wasit proglasio krivima za ubojstvo, otmicu i silovanje. Naloge nije potpisao predsjednik Jalal Talabani, koji se protivi smrtnoj kazni, već je to umjesto njega učinio njegov zamjenik.

Osim svakodnevnih sukoba, samoubilačkih napada, otmica i umorstava, u Iraku je u velikom porastu i broj običnih kriminalnih radnji i zločina.

Zapadne demokracije i skupine za zaštitu ljudskih prava izražavale su nadu u ukinuće smrtne kazne u Iraku nakon prestanka vladavine Sadamove stranke Baas, tijekom koje su smaknute stotine tisuća ljudi.

"To nije jednostavno učiniti. Unatoč općoj osudi zemalja koje žele ukinuće smrtne kazne u Iraku, mi smatramo da će nam upravo ona pomoći u odvraćanju mnogih da počine zločin", rekao je Kubba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙