FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 24. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Hido Biščević i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Božo Cerar sastali su se u srijedu u Zagrebu u okviru redovitog dijaloga između predstavnika dviju država, priopćilo je Ministarstvo. U priopćenju se navodi da je na sastanku potvrđena politička volja dviju država za daljnji razvitak dobrosusjedskih odnosa. Sugovornici su naglasili potrebu za dosljednom realizacijom Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata i dogovora sa zadnjeg susreta dvaju ministara vanjskih poslova. Ministarstvo je ranije priopćilo da je današnji sastanak sazvan povodom slovenske najave proglašenja ekološke zone i epikontinentalnog pojasa.

ZAGREB - Hrvatsko veleposlanstvo u Džakarti u srijedu je uputilo snažan prosvjed indonezijskom ministarstvu vanjskih poslova zbog zahtjeva indonezijske mornarice da se hrvatski brod Mirna, zaplijenjen u luci Tanjung Perak, premjesti iz gradske luke u mornaričku bazu u Surabayi. Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova, zahtjev je upućen kapetanu hrvatskoga broda Mirna u vlasništvu Lošinjske plovidbe, a kapetan je to odbio učiniti jer ne postoji nikakav razlog za premještanje broda. Brod je, napominje se u prosvjedu hrvatskog veleposlanstva koji prenosi Ministarstvo vanjskih poslova, već skoro 12 mjeseci usidren u surabajskoj luci Tanjung Perak. Premještanje broda iz gradske luke samo bi značilo njegovo udaljavanje od očiju javnosti i medija te moguću prijetnju sigurnosti i životima posade.

ZAGREB - Haško tužiteljstvo u srijedu nije željelo komentirati napis tjednika "Globus" po kojem je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila od Haškog suda ponavljanje suđenja bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću na temelju navodno novih dokaza koje je prenio novi tajni svjedok. "Nemamo komentara", priopćeno je iz haškog Tužiteljstva u Den Haagu na upit o tvrdnjama Globusa. "Nismo dobili nikakvu službenu obavijest i stoga nemamo komentara", kazao je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić upitan da li je Haški sud kontaktirao Hrvatsku u ovom slučaju. Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo nije bio dostupan za komentar. Globus spekulira kako su mogući tajni svjedoci haški optuženici Miroslav Bralo Cicko ili Paško Ljubičić.

LONDON - Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke objavio je u srijedu ujutro iscrpnu listu "neprihvatljivog ponašanja" kojom se opravdava protjerivanje ili zabrana boravka na britanskom teritoriju autorima takvog ponašanja, što je mjera namijenjena djelotvornijoj borbi protiv terorizma. Lista "neprihvatljivog ponašanja u Velikoj Britaniji" obuhvaća činjenicu da netko "pothranjuje, opravdava ili glorificira terorističko nasilje", "nastoji izazvati terorističke napade" ili "pothranjivati mržnju koja bi mogla dovesti do nasilja među različitim zajednicama u Velikoj Britaniji", ističe se u priopćenju. Charles Clarke je istaknuo da namjera vlade nije "ugušiti slobodu izričaja ili legitimnu raspravu o vjeroispovijestima ili drugim temama".

TEHERAN - Četvorica mladih Iranaca, od kojih je najmanje jedan bio mlađi od 18 godina, obješena su na trgu u Badar-Abbasu zbog silovanja, otmice i krađe, piše u srijedu dnevni list Kayhan. Dnevnik navodi samo inicijale smaknutih mladića uz napomenu da je to treći mladić u mjesec dana kažnjen smrću u Islamskoj Republici, koji je u trenutku počinjenja zločina i smaknuća imao manje od 18 godina. Međunarodna zajednica, poglavito Europska unija i organizacije za zaštitu mladih pritišću Iran da obustavi praksu smaknuća adolescenata. Suočeno s kritikama, ultrakonzervativno pravosuđe tvrdi da nema smaknuća maloljetnih osoba u Iranu te također da je vladi predalo nacrt zakona kojim se zabranjuje primjena smrtne kazne i bičevanje za osobe koje su bile maloljetne u trenutku počinjenja zločina.

BERLIN - Vodeni val na rijekama Dunavu, Innu i Isaru, koji je početkom tjedna uzrokovao poplave na području njemačkih Alpi, povlači se u smjeru sjevera te prijeti novim poplavama između ostalog i u glavnom gradu Bavarske Muenchenu, priopćila je u srijedu Bavarska uprava za zaštitu od poplava. Situacija u predalpskom području se smiruje, ali zato raste opasnost za regije koje se nalaze nizvodno, posebice u gradovima Freisingu i Muehldorfu. Rijeka Isar u toku kroz Muenchen za sada nije prouzročila nikakve štete između ostalog i stoga što je kiša u alpskom području prestala padati. Meteorolozi, međutim, najavljuju zaoštravanje situacije potkraj tjedna kada se u južnoj Njemačkoj očekuju nove obilne padaline.

RIM - Papa Benedikt XVI. govorio je u srijedu pred oko sedam tisuća vjernika u dvorani "Pavla VI." u Vatikanu, tijekom opće audijencije, o svom posjetu Koelnu i njegovoj rodnoj Njemačkoj, od 18. do 21. kolovoza. "S velikim uzbuđenjem sjećam se posjeta sinagogi u Koelnu, gdje ima sjedište najstarija židovska zajednica u Njemačkoj", rekao je Banedikt XVI. i dodao kako "među velikim religijskim tradicijama posebno mjesto zauzima islam". Papa je zatim dodao, glede islama, kako se nada da će biti "iskorijenjeni fanatizam i nasilje i da ćemo zajedno moći surađivati u stalnoj obrani dostojanstva ljudske osobe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙