FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četvorica mladih javno obješena u Iranu, najmanje jedan maloljetan

TEHERAN, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Četvorica mladih Iranaca, od kojihje najmanje jedan bio mlađi od 18 godina, obješena su na trgu uBadar-Abbasu zbog silovanja, otmice i krađe, piše u srijedu dnevnilist Kayhan.
TEHERAN, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Četvorica mladih Iranaca, od kojih je najmanje jedan bio mlađi od 18 godina, obješena su na trgu u Badar-Abbasu zbog silovanja, otmice i krađe, piše u srijedu dnevni list Kayhan.

Dnevnik navodi samo inicijale smaknutih mladića uz napomenu da je to treći mladić u mjesec dana kažnjen smrću u Islamskoj Republici, koji je u trenutku počinjenja zločina i smaknuća imao manje od 18 godina.

Tužitelj Revolucionarnog suda za Bandar-Abbas kazao je za list da su mladići imali 17 i 23 godine, ne navodeći koji od njih nije bio punoljetan.

Iransko pravosuđe je 19. srpnja presudilo da se javno objesi Mašhad Mahmud A., koji je imao 16 godina kada je oteo i silovao 13-godišnjeg dječaka.

U zatvoru je pak 1. kolovoza obješen mladić osuđen za ubojstvo pet osoba koji je u trenutku počinjenja zločina bio maloljetan.

Međunarodna zajednica, poglavito Europska unija i organizacije za zaštitu mladih pritišću Iran da obustavi praksu smaknuća adolescenata.

Suočeno s kritikama, ultrakonzervativno pravosuđe tvrdi da nema smaknuća maloljetnih osoba u Iranu te također da je vladi predalo nacrt zakona kojim se zabranjuje primjena smrtne kazne i bičevanje za osobe koje su bile maloljetne u trenutku počinjenja zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙