FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suniti odbacili irački ustav

BAGDAD, 28. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Irački parlament okupio seu nedjelju kako bi razmotrio nacrt ustava koji su manjinski sunitiodmah odbacili, unatoč američkom posredovanju u višetjednim napornimpregovorima između glavnih etničkih i vjerskih skupina u zemlji.
BAGDAD, 28. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Irački parlament okupio se u nedjelju kako bi razmotrio nacrt ustava koji su manjinski suniti odmah odbacili, unatoč američkom posredovanju u višetjednim napornim pregovorima između glavnih etničkih i vjerskih skupina u zemlji.

Irački predsjednik Jalal Talabani kazao je da je ustav spreman i da će narodu biti predstavljen na referendumu 15. listopada.

Suniti ustav, međutim, i dalje odbacuju i očekuju da neće proći na referendumu.

"Nismo se složili s ustavom. Imamo primjedbe koje su iste od prvog dana", rekao je sunitski član ustavnog povjerenstva Husein al-Faludži.

"Ako ne bude krivotvorenja rezultata, vjerujem da će ljudi reći 'ne' 'američkom' ustavu", dodao je.

Suniti se ustavu protive iako su im većinski šijiti i Kurdi učinili manje ustupke.

Zabranuje se tako "Sadamov Baas i njegovi simboli", dok je fraza "stranka Baas", koja se nalazila u ranijoj verziji, izbačena.

Suniti su tražili da se iz nacrta ustava izbace odredbe koje brane pripadnicima te stranke sudjelovanje u javnom životu, tvrdeći da svi nemaju krvave ruke.

Predviđa se stoga da parlament koji će biti izabran u prosincu odluči o ustroju povjerenstva zaduženog za istraživanje djelovanja članova i pristaša Baasa.

U ustavu se također navodi da je Irak "dio islamskog svijeta, a njegovi Arapi dio arapske nacije". Suniti, i neki šijiti, koji su također Arapi, željeli su da u ustavu stoji da je cijeli Irak dio arapskog svijeta. Kurdi na sjeveru su muslimani, ali ne Arapi.

U preambuli se jasno ističe da je Irak federalna republika. Glavna primjedba sunita odnosila se upravo na federalizam, za koji smatraju da bi mogao dovesti do raspada Iraka i ostaviti ih bez naftom bogatih područja na sjeveru i jugu zemlje.

Premda su suniti manjina, u tri od 18 iračkih pokrajina oni čine većinu. Osiguraju li ondje dvije trećine glasova, ustav bi, prema pravilima predviđenim privremenim ustavom, mogli blokirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙