FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

DŽAKARTA - Indonezija će pustiti hrvatski brod Mirna, zaplijenjen zbog navodnog prijevoza ilegalnog tereta, ali kada plati milijun dolara jamstva vladi, rekao je u petak glasnogovornik indonezijskog ministarstva vanjskih poslova. Yuri Thamrin na konferenciji za novinare rekao je da je to normalna stvar "jer je brod zatečen na djelu kako ilegalno prevozi trupce u vodama Papue, a osim toga imao je nelegalne dokumente". Brod Mirna u vlasništvu Lošinjske plovidbe vodi pravnu bitku već godinu dana s indonezijskim vlastima.

RIM - Talijanska glasila i službena politika nisu zainteresirani za slovenske odluke o proglašenju ekološke zone u Jadranu. U petak jedino tršćanski Piccolo objavljuje vijest o prijedlogu vlade u Ljubljani o kojoj sada treba odlučiti Parlament. List, između ostaloga, piše kako "morska granica između Slovenije i Hrvatske u Piranskom zaljevu nije definirana, zbog čega je nemoguće u ovom trenutku odrediti gdje će se proširiti, ako će uopće postojati, ekološka zona, koja znači slovensko ekonomsko iskorištavanje Jadrana". Piccolo dodaje da je pitanje granice s talijanskim morskim i kontinentalnim teritorijem jasno jer je dogovorena između Italije i Jugoslavije 1968. godine.

BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske službeno je u petak priopćila da je donijela odluku o davanju jamstava za privremeno puštanje na slobodu generala Stanislava Galića koji je prvostupanjskom presudom Haškoga suda osuđen na 20 godina zatvora. Galića je 20. prosinca 1999. godine SFOR uhitio u spektakularnoj akciji u Banjoj Luci te je izručen Haškom sudu jer je kao zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske optužen za granatiranje i ubijanje civila u Sarajevu. Vlada RS-a se obvezala da će ispoštovati sve naloge Žalbenog vijeća Haškoga suda kojem je obrana optuženog Galića podnijela žalbu na njegovu presudu 18. prosinca 2003. godine.

BERLIN - Policija u Hamburgu pokrenula je u četvrtak navečer potragu širih razmjera za trojicom mladića za koje se sumnjiči da pripremaju teroristički napad, priopćile su u petak vlasti. Jedan suradnik policije u četvrtak navečer je na autobusnoj stanici uhvatio razgovor trojice muškaraca koji su u razgovoru na arapskom spominjali "herojstva" koja će počiniti u ime Alaha. Nakon toga je policija pokrenula potjeru te se putem medija obratila građanima za pomoć. Na lokalnoj televiziji su objavljeni i snimci koje je zabilježila sigurnosna kamera u autobusu. Prema priopćenju policije, trojica se ne nalaze na listi ekstremnih islamista u Hamburgu.

BERLIN - Od početka godine otkako je na snagu stupio novi useljenički zakon, u Njemačku je uselilo 700 visokokvalificiranih radnika, priopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u petak u Berlinu, a ministar unutarnjih poslova Otto Schily ocijenio je dosadašnji učinak useljeničkog zakona pozitivnim. "Novi zakon ide na ruku rastućim potrebama njemačkog gospodarstva za visokokvalificiranim stručnjacima", izjavio je Schily prilikom predstavljanja prve procjene učinka novog zakona u Berlinu. "Zakon ne ugrožava domaće tržište radne snage jer omogućava useljavanje samo onih stručnjaka koji u Njemačkoj ne stoje na raspolaganju", smatra Schily.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u petak da Francuska želi razgovarati sa svojim partnerima iz EU-a o odbijanju Turske da prizna Cipar, rekao je glasnogovornik Elizejske palače. Chirac je obznanio tu odluku tijekom sastanka s predsjednikom Europske komisije Jose Manuel Barrosom koji se nalazi u posjetu Parizu. Turska je potpisala 29. srpnja sporazum kojim se carinska unija proširuje na Republiku Cipar, a to je jedan od važnijih uvjeta koje je Europska unija odredila za otvaranje pregovora o pristupu 3. listopada.

BEČ - Šef iranskog nuklearnog programa Ali Larijani najavio je novinarima u petak u Beču da će Teheran Europljanima predati nove prijedloge o pregovorima o spornom iranskom nuklearnom programu za mjesec dana. Larijani je naveo da novom iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu treba "oko mjesec dana za nove prijedloge". Larijani, poznati tvrdolinijaš islamskog režima, ranije se tijekom jutra sastao s direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Mohamedom ElBaradeiom. ElBraadei treba 3. rujna predati izvješće izvršnom tijelu te Agencije o nastavku osjetljivih nuklearnih aktivnosti u Iranu.

ISLAMABAD - Pet muškaraca je osuđeno na smrt u Pakistanu zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva predsjednika Perveza Musharrafa u prosincu 2003., rekao je u petak vojni glasnogovornik. General Shaukat Sultan je odbio precizirati koji sud je izrekao smrtne presude, samo je naveo da je jedan od osuđenih bio vojnik dok su ostali civili. "Osuđeni su zbog povezanosti s pokušajem ubojstva predsjednika 25. prosinca 2003," rekao je glasnogovornik govoreći o atentatu u kojem je napadnuta kolona vozila u kojoj se vozio Musharraf pri čemu je ubijeno 15 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙